Izvor: Blic, 03.Avg.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko su kriminalci u BiH

Banjaluka - Jedan od najvećih problema Zapadne Evrope još uvek je organizovani kriminal, a prema mišljenju stručnjaka, BiH je jedna od najvećih raskrsnica puteva kriminalnih radnji koje sa istoka starog kontinenta idu ka zemljama Zapada.



Zbog ovih tvrdnji „EuroBlic” će u narednim brojevima serijom tekstova nazvanom „Mapa kriminala u BiH” javnosti pokušati da objasni kakve su vrste kriminala najzastupljenije u BiH, ko čini organizovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kriminalne grupe u pojedinim gradovima i koliko su one povezane jedna sa drugom. U seriji tekstova obuhvatili smo pet regionalnih centara RS, te Sarajevo, Mostar i Tuzlu. Svaki od tih gradova ima svoju mafiju, odnosno kriminalne grupe koje se već godina bave poslovima sa druge strane zakona.

Konkretna rešenja u borbi protiv organiziranog kriminala zasad se nude samo na papiru, a zabrinjavajuće je to što opstrukcije neretko dolaze od političara i vlasti.

„Više nije tajna da BiH, kao i u većini zemalja ovog dela Evrope, što se tiče organizovanog kriminala, vladaju dve mafije - takozvana albanska i sandžačka, čiji članovi su dobili državljanstva svih zemalja u okruženju”, tvrdi član Ekspertskog tima za jugoistočnu Evropu za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Darko Trifunović. Prema njegovim rečima, Sandžaklije i Albanci sa državljanstvom BiH, Srbije i Hrvatske, osim što kontrolišu većinu puteva organizovanog kriminala na Balkanu koji se ukrštaju u BiH, imaju dobre veze i sa svojim sunarodnicima u Zapadnoj Evropi. Prema analizima međunarodnih institucija, BiH se nalazi na vrhu lestvice po broju međusobnih ubistava maloletnika, koji su usmrćeni uglavnom nelegalnim oružjem, a podaci kojima barataju međunarodne organizacije govore da u zemlji sa nepuna četiri miliona stanovnika oko 800.000 ljudi poseduje neko naoružanje. To u proseku znači da vatreno oružje ima svaki peti stanovnik. Upravo zbog velikog broja nelegalnog oružja u BiH je tokom poslednjih nekoliko godina znatno povećana i stopa krivičnih dela u kojima se ono koristi, ali i za međusobne obračune suprotstavljenih kriminalnih grupa. Stranice crnih hronika svakodnevno se pune informacijama o novim pljačkama, obračunima, ubistvima i drugim teškim krivičnim delima koje potvrđuju da je kriminal u BiH za sebe pronašao plodno tlo. Uprkos tome, policijski zvaničnici iz godine u godinu pozitivno ocenjuju bezbednosnu situaciju u BiH, tvrdeći da su rezultati u borbi s kriminalom sve bolji, zbog toga ćemo serijom tekstova pokušati dokazati da BiH nije ni blizu onakva kakvom je pokušavaju prikazati pojedini bezbednjaci. Političari u BiH u svojim javnim nastupima ističu kako je borba protiv organiziranog kriminala prioritet BiH na njenom evropskom putu. Međutim, u toj borbi Tužilaštva i policijske agencije često nalaze opstrukcije koje stižu upravo iz politike i pravosudnih institucija.

Mafijaška regionalizacija BiH

Prema tvrdnjama upućenih, Sarajevo je i danas raskrsnica većine kriminalnih puteva, ali za njim ne zaostaju ni Mostar, Banjaluka ni Bijeljina. Najbrutalnije likvidacije i dalje se vezuju za Istočno Sarajevo, a problemi sa građevinskom mafijom za Doboj. Trebinje se smatra kapijom šverca narkotika i visokoakciznih roba, a Tuzla regija u kojoj su najočitiji primeri prosvetne mafije i seksualnog iskorištavanja stranih državljanki.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.