Ko su gospodari srpskog fudbala (3): Naoružan i besan

Izvor: Vesti-online.com, 12.Maj.2015, 06:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko su gospodari srpskog fudbala (3): Naoružan i besan

Epilog huliganizma su nasilje i razaranje a suštinsko pitanje je ko su oni i šta izaziva ovu nezdravu društvenu pojavu, možda je najbitnije za rešavanje ovog problema.

Navijačke grupe čini muškarci u ranim dvadesetim godinama, koji imaju potrebu da nasiljem izražavaju svoju muškost. Prema policijskim podacima, skoro polovina članova navijačkih grupa su maloletnici, a sve je češća pojava i devojaka na tribinama. Kod njih je izražen nacionalizam u negativnom kontekstu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koji je čest uzrok sukoba.

Kao jedan od glavnih okidača za ovakvo ponašanje mladih, dr Nada Novaković, naučni saradnik Instituta za društvene nauke, navodi poremećen sistem vrednosti savremenog društva, koji automatski povlači poremećena shvatanja u svim oblasti društvenog angažovanja.

- Najvažnije institucije za razvoj ličnosti mladog čoveka danas, poput škole i porodice, u velikoj su krizi. Ukoliko pojedinac u porodici ne pronalazi fizičku, emocionalnu i materijanu sigurnost, sasvim sigurno dolazi do nagomilane frustracije, koja svoj put krči ka tribinama. Vršnjačko nasilje napreduje u huliganizam. Dete izloženo kriminalnoj istoriji porodice, nasilnom ponašanju roditelja, bolestima zavisnosti članova porodice, ima sve predispozicije da i sam izraste u nasilnika i huligana.  Biografije huligana uglavnom imaju slične porodične situacije: teško detinjstvo, zapostavljanje roditelja, vrlo često odrastanje u domovima za nezbirnutu decu, nizak nivo obrazovanja - upozorila je dr Nada Novaković.

Ne može se svaki huligan opravdati teškom životnom pričom. Tu se javlja potpuna suprotnost. Previše novca, nedostatak discipline kao rezultat preteranog popuštanja kod roditelja, navodi se kao drugi problem u stvaranju huligana. To su situacije koje dovode do nagomilane energije koja se zbog pogrešnog kanalisanja roditelja ispoljava na tribinama.

Još jedan od veoma važnih faktora koji dovode do huliganizma, jeste dostupnost alkohola, droge i oružja, koja je trenutno na jako visokom nivou. Ukoliko maloletnicima date oružje u ruke, i pomutite im svest drogama do kojih oni laku dođu, jasno je da ćete kao rezultat dobiti huligane. Oni više ne nose navijačke šalove i zastave, nego bejzbol palice, lance, baklje i noževe, kao i kapuljače i maske preko lica.

Dostupnost negativnih uticaja rezultat je lošeg sprovođenja zakona, neažuran rad državnih organa reda, propusta ili popusta policije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.