Ko se boji hibrida još?

Izvor: Blic, 16.Okt.2015, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko se boji hibrida još?

Nije lako držati korak sa Evropom, složićete se? Kvalifikacije za EP u Francuskoj su nas (dodatno) uverile da je želja jedno, a mogućnosti nešto potpuno drugo. Međutim, nećemo sada o fudbalu, već ćemo iskoristiti VW „prljave TDI motore“ da (ponovo) pokrenemo pitanje položaja hibridnih i električnih automobila u Srbiji. Zašto ih nema više na našim ulicama?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Za E-automobile je lakše odgovoriti: njihova cena je visoka čak i za evropske standarde, pri čemu ne postoji adekvatna infrastruktura. Oni su u trendu, pa ko voli neka izvoli.

S druge strane, hibridi čekaju reakciju države u vidu subvencija. Do pre nekoliko

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

godina vozači automobila sa emisijom CO2 do 100 g/km su pri kupovini dobijali neku vrstu popusta od 100.000 dinara. Problem je nastao zato što su prodavci od svoje zarade odvajali novac koji kasnije nisu mogli da naplate državi. Začaran krug i akcija je zamrla još u povoju.

U svakom slučaju, i 100.000 je danas premalo novca da bi se stvari pokrenule sa mrtve tačke.

Primer je, recimo, „tojota auris hibrid“ koja kod nas košta 23.900 evra. Poređenja radi, „auris“ sa benzinskim 1.6 agregatom (132 KS) košta 15.790 evra a dizel verzija „1.4 D-4D“ (90 KS) tačno 20.700 evra. Znači, potrebno je da subvencije prave razliku a ne samo da budu reda radi.

Na primer, u Hrvatskoj subvencija za hibride iznosi oko 4.000 evra (30.000 kuna), za plag-in verzije 6.500 evra, odnosno za električne automobile 9.000 evra. Ako se preračunamo, „auris hibrid“ bi tada „pao“ ispod 20.000 evra i bio bi jeftiniji od „dizelaša“. Da li biste se onda radije odlučili za hibrid?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.