Izvor: B92, 18.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko sa kim o vladi

Beograd, Novi Sad -- Dnevnik: Tadić i Koštunica razgovarali tokom vikenda o vladi. DSS demantuje. Bajatović najavljuje vladu DSS-SRS-SPS.

Potpredsednik Glavnog odbora SPS i predsednik vojvođanskih socijalista Dušan Bajatović izjavio je danas da je moguće da Vladu Srbije formiraju DSS, SRS i SPS, iako se o tome zasad ne pregovara. Koalicija te tri stranke moguća je koliko i novi izbori, rekao je Bajatović.

"To nije pretnja nego realna mogućnost ali su, do isteka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << roka za formiranje nove vlade, isto tako moguće sve druge varijante pa i raspisivanje novih izbora", kazao je Bajatović na konferenciji za novinare u Novom Sadu i naglasio da aktuelni pregovarači "moraju formirati vladu ili obavestiti da nisu sposobni za to pa da idemo na izbore".

On je ukazao da nam je "u ovom političkom trenutku neophodno jedinstvo svih političkih snaga" i ocenio da bi "u novu vladu trebalo da uđu sve one stranke koje se zalažu da Kosovo ostane u Srbiji, tako da u izvršnoj vlasti nema mesta jedino za LDP i vojvođanski klub u republičkoj Skupštini koji predvodi LSV".

S druge strane, novosadski Dnevnik, pozivajući se na saznanja iz pouzdanih izvora, piše da su se predsednik Srbije i Demokratske stranke i predsednik vlade i Demokratske stranke Srbije sastali jer partijske delegacije u dosadašnjim pregovorima nisu uspele da prevaziđu razlike i podele, pre svega oko "resora sile" i broja ministarstava koje bi trebalo da dobije svaka od stranaka.

To je i bio razlog da iz DSS-a tvrde da su konsultacije o formiranju vlade nastavljene bez preciziranja ko ih vodi, u uslovima kada je bio prekinut i kontakt do sada dva ključna čoveka, šefa Koštuničinog kabineta Aleksandra Nikitovića i šefa Tadićevog kabineta Miodraga Rakića.

Dnevnik piše, pozivajući se na izvore bliske timovima uključenim u pregovore o formiranju nove vlade, da bi u narednih sedam-osam dana prvi put trebalo da se trilateralno sastanu Tadić, Koštunica i lider G17 plus Mlađan Dinkić.

Taj sastanak biće ujedno i poslednja prilika za kakav-takav kompromis jer se ispostavilo da su dosadašnji bilateralni pregovori DS-DSS, za koje su bili zaduženi šefovi kabineta, bili neuspešni, konstatuje list.

DSS demantuje

G17: Ne pregovaramo preko medija

G17 plus je saopštio da ne može da se izjašnjava o ponudama za formiranje nove vlade Srbije koje su upućene preko medija, umesto da budu dostavljene toj stranci.

Povodom dve političke ponude Demokratske stranke za formiranje nove vlade partnerima sa kojima pregovara, članica Predsedništva te stranke Suzana Grubješić je rekla da DS "nije ni ovih dana, niti bilo kada u prethodna tri meseca uputila predlog G17 plus o formiranju vlade".

"Ozbiljnih pregovora o formiranju vlade nema, već se oni vode samo preko medija", rekla je Grubješićeva i ocenila da "to nikuda ne vodi".

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović demantovao je da su predsednik Srbije i Demokratske stranke i predsednik vlade i Demokratske stranke Srbije tokom vikenda razgovarali o formiranju vlade.

Andreja Mladenović za B92 kaže da su učestali pregovori o novoj vladi, ali da je dezinformacija priča da su Tadić i Koštunica razgovarali. "Kada dođe do nekih konkretnih rešenja, sigurno je da će javnost biti informisana o rezultatima razgovora i konsultacija", kaže on.

Mladenović nije želeo da komentariše poslednju ponudu DS-a o formiranju nove vlade, koju je juče potpredsednik DS-a Dušan Petrović obelodanio u intervjuu agenciji Beta. On kaže da DSS ne pregovara preko medija, već na sastancima sa zainteresovanim strankama.

"Mi smo na poziciji da je najkorektnije i politički odgovorno da se prvo razgovara sa stranom s kojom hoćete da pregovarate i nešto da postignete, a da se onda takvi predlozi i zaključci iznose u javnost", kaže on.

Petrović: DS spremna da ide u opoziciju

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je večeras da DS čeka odgovore na njen predlog za formiranje Vlade, ali da je, u slučaju da oni budu negativni, spremna da ide i u opoziciju.

Petrović je rekao da "može da zamisli" Vladu u kojoj bi bili Demokratska stranka Srbije, radikali i socijalisti.

U slučaju formiranja takve koalicije, Srbija bi imala velike probleme, ocenio je Petrovič i naglasio da je sada sve stvar odluke ljudi iz DSS i premijera i lidera te stranke Vojislava Koštunice.

Posle predloga koje je uputila, DS je spremna za politički dogovor za Srbiju, da bi se, dugo nedelja posle izbora, moglo izaći iz političkog vakuuma. DS očekuje da u narednih nekoliko dana dobije odgovor od DSS i G17 plus, rekao je Petrovič.

Petrović je rekao da je DS spremna i za nove izbore, ali je upozorio da su građani "umorni od izbora".

(Ne)priznavanje Kosova kroji vladu

Izjava Nikolasa Bernsa da će SAD podržati nezavisnost bez odluke SB UN može zakomplikovati teške pregovore o vladi.

Demokratska stranka Srbije zalaže se za aktuelizovanje pitanja koje će mere država i buduća vlada preduzeti u slučaju da pojedine zemlje jednostrano priznaju nezavisnost Kosova, izjavio je potpredsednik te stranke Aleksandar Popović.

"DSS smatra da je time aktuelizovano pitanje platforme DSS-a o merama koje država i buduća vlada treba da preuzmu u takvom slučaju. DSS podseća da je na prvom razgovoru delegacija stranke predsedniku Srbije Borisu Tadiću izložila tri principa o delovanju vlade i države u slučaju da druge zemlje priznaju nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Popović.

U platformi koalicije DSS-Nova Srbija, predstavljenoj na početku međustranačkih konsultacija o novoj vladi, navodi se da svaka država koja bi donela odluku o priznanju nezavisnosti mora voditi računa da će to proizvesti ozbiljne posledice u međusobnim odnosima.

Ako bi bilo koja država članica NATO-a priznala nezavisnost Kosova i Metohije, to bi proizvelo ozbiljno ugrožavanje odnosa Srbije i NATO jer bi to značilo da je NATO bombardovao Srbiju da bi došlo do otimanja Kosova i Metohije, navodi se u platformi.

Taj stav su na početku pregovora o vladi oštro kritikovali funkcioneri Demokratske stranke.

B92 nije mogao da dođe do reakcije iz DS-a i G17 plus na najnoviji stav DSS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.