Ko nosi najomraženije prezime u SAD

Izvor: B92, 30.Nov.2013, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko nosi najomraženije prezime u SAD

Vašington -- Porodica Adama Lance, odgovornog za smrt 26 đaka i nastavnika u masakru u Njutauna, prinuđeni su da žive s prezimenom koje trenutno spada u najomraženija u SAD.

Pitar Lanca (55), otac masovnog ubice Adama Lance, njegov stariji brat Rajan (24) i ostali rođaci, prinuđeni su da žive s tim prezimenom.

Kada ga vide na debitnoj kartici ljudi na naplatnim rampama, benzinskim pumpama i u restoranima napadno i neprijatno bulje u njih, tvrdi Adamova strina Marša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Lanca.

Njen dever Piter Lanca, koji je sina svojevremeno vodio na gađanje iz vatrenog oružja i igrao sa njim video igrice tipa “pucačine”, dok ga dve godine pre zločina uopšte nije viđao jer su im se odnosi “pogoršali”, potpuno je slomljen i nesposoban da se suoči sa onim što je mladić počinio, a “do srži potresena” je i čitava porodica, koja se uglavnom povlači u ćutanje, ne usuđujući se čak ni da među sobom porazgovara o svemu što se dogodilo.

U izveštaju javnog Tužioca u prvom planu je bio neuspeh porodice da izađe na kraj sa Adamovim uznemirujućim ponašanjem, koje je godinama trajalo, a čak i dalji rođaci, mada su živeli stotinama kilometara daleko i nisu bili u neposrednom kontaktu sa ubicom, osećaju da je time ljaga bačean i na njih.

Deca su im zbog prezimena izložena ruganju u školi, a svuda gde pokažu lični dokument ili debitnu karticu susreću se sa čudnim pogledima. Neki ih smatraju krivim što su stvorili čudovište, dok drugi ipak saosećaju sa njima, jer su na izvestan način i sami žrtve nečega što nisu mogli ni da naslute da će se dogoditi.

Otac Piter, koji je veći deo godine nakon zločina morao da izostane s posla kako bi se psihički oporavio, neprestano se pita, kao i ostali rođaci, da li su mogli da učine nešto više.

Smatraju, međutim, da je tragediju trebalo da predvidi i spreči pre svega Nensi Lanca, majka i prva žrtva masovnog ubice obolelog od Aspergerovog sindroma, koja je nakon razvoda dobila starateljstvo nad njim. Ona ga, međutim, izgleda nikad nije smatrala opasnim.

Ako nju ostavimo po strani, najgore je ipak prošao Adamov stariji brat Rajan, koji već godinama živi samostalno. Osim što je prinuđen na život pod stigmom zloglasnog prezimena, svojevremeno je bio i pogrešno optužen kao ubica, jer je Adam kada je počinio zločin kod sebe imao ličnu ispravu s bratovljevim imenom.

Rajan danas živi povučeno, radi kao računovođa u revizorskoj kući “Erns & Jang” i uspeo je da zadrži posao. Na prozorima su mu uvek roletne, na vratima lanac, a na sva pitanja novinara odgovara samo “nemam komentar”.

Dopuštala mu je da ne uzima lekove za svoj psihički poremećaj, ignorisala je sve znake upozorenja i njegovu opsednutost nasiljem, kupovala mu je nasilne kompjuterske igrice, a za Božič mu je čak bila obećala i novu pušku, mada im je kuća več bila puna oružja, kojim je masakr i počinjen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.