Ko ne želi Srbina na čelu Saveta ministara BiH? Hoće li sporazum kome je danas istekao rok ipak preživeti?

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Sep.2019, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko ne želi Srbina na čelu Saveta ministara BiH? Hoće li sporazum kome je danas istekao rok ipak preživeti?

Kongres stranke Bakira Izetbegovića novi izmišljeni datum za imenovanje

Formiranje vlasti na nivou BiH i u entitetu Federacija BiH, ponovo će biti u fokusu posle 14. septembra. Tada SDA na kongresu odlučuje o reizboru Bakira Izetbegovića, jer je on jedini kandidat za tu funkciju. Tada bi moglo doći do popuštanja.

Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsedavajući (hrvatski član) i bošnjački član Predsedništva BiH, uslovljavaju gotovo godinu dana imenovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Veća ministara (pozicija koja bi trebalo da bude srpska) slanjem Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u Brisel.

Odbijanje srpskog člana Predesedništva da se plan pošalje u Brisel komentarisao je i portparol njegove stranke, Radovan Kovačević

- NATO-savez je Srbe zločinački bombardovao dva puta i zato je u potpunosti razumljivo da ne želimo da postanemo deo tog vojnog saveza. To je iskazano u svakom istaživanju javnog mnenja u Srpskoj i Srbiji i to je stav Srpske i srpskog naroda - rekao je Kovačević.

Predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović kaže da su za BiH istekli mnogi rokovi te da neformiranje vlasti urušava dodatno poverenje u BiH.

- Neko manipuliše, neko se igra izbornom voljom građana. Igraju se rezultatima izbora, ali i ustavnom pozicijom Srpske, a na to niko nema pravo - naglasila je Cvijanovićeva.

Adil Osmanović, zamenik Bakira Izetbegovića u SDA kaže da ne zna ništa u vezi sa mogućim sastankom lidera u ovoj i narednoj sedmici.

- Koliko znam još niko nije zatražio sastanak - rekao je Osmanović.

I Borjana Krišto, zamenica Dragana Čovića u HDZ-u BiH kaže da zakazanog sastanka nema.

- Da bi se izašlo iz ove krizne situacije mora da bude jasno ko je prekršio dogovor i oni neće to da priznaju. Smatram da sporazum treba da ostane "živ", jer bez sporazuma i dogovora ova zemlja ne može napraviti nikakav iskorak - rekla je Krišto.

Prema usaglašenom dogovoru među strankama u Bosni i Hercegovini pozicije predsedavajućeg i ministara u Savetu ministara Bosne i Hercegovine su rotirajuće.

Na čelu budućeg saziva, koji se čeka od oktobra prošle godine, to mesto pripada Srbinu iz Republike Srpske. Mandatar je dogovoren i trebalo bi da bude Zoran Tegeltija, ministar finansija u prethodnom sazivu Vlade Republike Srpske.

Do njegovog izbora, na čelu Saveta ministara je Denis Zvizdić iz Stranke demokratske akcije. On je istovremeno i predsedavajući Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine. Jednu platu prima po prethodnim izborima, drugu po poslednjim održanim u oktobru 2018.

BONUS VIDEO: Snimak iz Crne Gore za NEVERICU: Pijani mladić ušao u tuđi stan, kada se probudio nije znao šta ga je SNAŠLO (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.