Ko može da upiše  fakultet

Izvor: Blic, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko može da upiše fakultet

U prvu godinu osnovnih studija može da se upiše đak koji je završio četvorogodišnju srednju školu. Izuzetak su fakulteti umetnosti, na koje može da se upiše i osoba koja nema završeno srednje obrazovanje, ali ako ispuni određene uslove.

Kandidati za brucoše moraju da polože prijemni ispit, koji obuhvata programske sadržaje koji su izučavani u srednjim školama, a u struci za koju se konkuriše. Da li će i dobiti indeks zavisi od broja osvojenih bodova na prijemnom plus >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bodovi na osnovu uspeha iz srednje škole, a maksimum je 100 poena.

Pod uspehom u srednjoj školi podrazumeva se zbir prosečnih ocena iz svih predmeta u sva četiri razreda srednje škole pomnožen sa dva. Po ovom osnovu đak može da stekne minimum 16, a maksimum 40 bodova. Opšti uspeh računa se zaokruživanjem na dve decimale. Na prijemnom ispitu kandidat može da osvoji od 0 do 60 bodova.

Fakultet utvrđuje jedinstvenu rang-listu svih kandidata sa ukupnim brojem bodova stečenim po svim kriterijumima, bez obzira na način finansiranja. Da bi bio finansiran iz budžeta, kandidat mora imati minimum 51 bod, a da bi upao među samofinansirajuće, mora imati minimum 30 bodova. Posle objavljivanja rang-liste, kandidat ima pravo na žalbu. Onaj koji smatra da redosled na rang-listi nije utvrđen na način predviđen konkursom, može da podnese prigovor dekanu fakulteta na kom je konkurisao, a zatim i Savetu fakulteta. Nakon toga, fakultet objavljuje konačnu rang-listu. Ako se kandidat ne pojavi sa dokumentima da se upiše u predviđenom roku, fakultet upisuje na njegovo mesto studenta koji je ispod njega na rang-listi.

Pripreme za prijemni

Na većini fakulteta Beogradskog univerziteta počela je pripremna nastava za polaganje prijemnih ispita, ali na mnogima još nije kasno za prijavljivanje. Pravni fakultet organizuje pripremu iz srpskog jezika i istorije. Prvi krug priprema održava se svakog vikenda u maju, a drugi krug će biti svakog dana od 9. do 16. juna. Prijavljivanje za drugi krug pripremne nastave počinje 28. maja i trajaće do 8. juna. Cena priprema je 9.000 dinara. Učiteljski fakultet organizuje časove pripreme iz srpskog jezika (11.000 din.), opšte kulture (3.500) i fizičke i muzičke sposobnosti (2.500 din.). Pripreme na Fakultetu bezbednosti održavaju se ovog meseca vikendima i koštaju 9.950 dinara. Nije kasno za prijavljivanje za pripreme na Građevinskom fakultetu, jer časovi počinju tek 4. juna, a koštaju 16.000 dinara. Mašinski fakultet organizuje pripreme u maju i junu po ceni od 6.000 dinara, a Saobraćajni za 12.000 dinara. Pripreme su počele na FON-u, Ekonomskom, Mašinskom, Medicinskom, Stomatološkom i Matematičkom fakultetu.

Najpopularniji fakulteti prošle godine

Fakultet

Konkurisalo

Slobodna mesta

Stomatološki

540

170

Arhitektonski

520

240

Farmacija

528

325

Medicina

856

575

Političke nauke

720

500

Filozofski

1.083

748

Ekonomski

2.115

1.500

Pravni

1.880

1.800

FON

1.020

660

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.