Izvor: B92, 28.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je tukao svedoke?

Hag -- Branilac Ramuša Haradinaja tvrdi da su meštani Glođana 18. aprila 1998. uhapsili i pretukli tri svedoka optužbe.

Svedok optužbe Veselin Stijović smatra da su on i njegova braća od tetke Dragoslav i Mijat Stojanović 18. aprila 1998. zarobljeni i pretučeni "samo zato što su Srbi". On je danas u glavnom ispitivanju ponovio navode svoja dva rođaka po kojima su sva trojica zarobljeni i pretučeni ispred kuće porodice Stojanović u Dubravi, a zatim odvedeni u štab >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << OVK u Glođanu, gde je maltretiranje nastavljeno.

Haradinajev branilac, međutim, smatra da tri svedoka nisu pretukli pripadnici OVK, već naoružani meštani Glođana koji su im se svetili zbog događaja od 24. marta 1998, kada je policija opkolila i napala porodično imanje Haradinajevih. Tom prilikom je, pored jednog policajca, poginulo i troje albanskih tinejdžera.

Branilac je svedoka suočio s tvrdnjom da su meštani Glođana bili kivni na Stojanoviće jer je sa njihovog imanja izvršen taj policijski napad. Stijović je odbacio takvu tvrdnju uzvrativši kontrapitanjem: "A zašto sam onda i ja pretučen kad je moje imanje bilo u selu Dašinovac i nisam ni u šta upleten?"

Istu tezu branilac je predočio i na početku današnje sednice završavajući unakrsno ispitivanje Mijata Stojanovića. Tvrdio je da je posle obračuna 24. marta policija uhapšene Albance držala u dvorištu kuće Stojanovića u Dubravi. Svedok je rekao da je istina da su zarobljenici bili postrojeni ispred kuće, ali ne u dvorištu, nego ispred kapije, i zato što je on to zahtevao od policije kako ne bi navukao gnev komšija na sebe i svoju porodicu.

Mijat Stojanović je priznao da je 18. aprila "imao utisak" da je celo selo bilo okrenuto protiv njih, pošto su ljudi izlazili iz kuća i udarali ih kada su iz Dubrave sprovođeni do štaba OVK u Glođanu. Negirao je međutim da su ih optuživali da su "doušnici srpske policije", rekavši da je istina samo to da ga je pripadnik OVK Zećir Nimonaj prilikom prebijanja u štabu u Glođanu nazivao "špijunom".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.