Ko je stvarno ZAPALIO SKUPŠTINU? Sve o ZAVERI I KOBNOJ noći u kojoj je stvorena DRŽAVA

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2024, 19:04

Ko je stvarno ZAPALIO SKUPŠTINU? Sve o ZAVERI I KOBNOJ noći u kojoj je stvorena DRŽAVA

Obnova odrađena sredinom 90-tih godina.

Bio je 27.februar 1933. godine i prošlo je tačno četiri dana otkako je Adolf Hitler imenovan za premijera Nemačke.

Buknuo je požar u centru Berlina na zgradi Rajhstaga - i taj požar promeni će sve, postaće ključan trenutak koji će dovesti do stvaranja nacističke Nemačke.

Naime Hitlerova stranka, NSDAP, iskoristila je ovaj požar kao argument da komunisti žele srušiti nemačku vlast.

A jesu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << li  "komunisti" zaista zapalili zgradu nemačke Vlade?

Prva vest o požaru stigla je oko 21 časova prema lokalnom vremenu. Dok su vatrogasci stigli na lokaciju glavni deo zgrade već je bio u velikom plamenu.

Policija je odmah pokrenula istragu i kao glavni optuženi identifikovan je holandski komunista Marinus van der Lub. Uhvaćen je zajedno sa još četvoricom komunista koji su privedeni neposredno nakon.

Hitler nije gubio ni trenutak. Zatražio je od nemačkog predsednika Paula Fon Hindenburga da odmah usvoji izvanredni dekret kojim će suspendovati građanske slobode kako bi se pokrenula "nemilosrdna konfrontacija" s Komunističkom partijom Nemačke.

Dekret je usvojen, a vlast na čelu sa Nacističkom strankom odmah su pokrenule masovno hapšenje komunista uključujući i zastupnike Komunističke partije u nemačkom parlamentu.

To izbacivanje komunista iz parlamenta bila je prekretnica - nacisti su uzeli njihova poslanička mesta i postali masovna stranka u Nemačkoj.

Usledela su suđenja pojedinim komunistima, a Hitlerove vlasti optužile su kominternu za podmetanje požara.

No, iako je paljevina Rajhstaga i dan danas predmet debate, postoje i dokazi da su požar zapravo podmetnuli sami nacisti - drugim rečima, da je to bila "operacija pod lažnom zastavom" koja je imala za cilj pokrenuti progon nad njihovim ljutim neprijateljima, komunistima.

Debata se i dalje vodi po tom pitanju.

Sama zgrada ostala je neobnovljena sve do 60-tih godina kada je odrađena delimična obnova, a potom dorađena sredinom 90-tih godina.

Zanimljiv je detalj da su nemačke vlasti 2008. posthumno razrešile Von Der Lubove optužbe za paljenje Rajhstaga i to na temelju zakona iz 1998. godine o ukidanju nepravednih presuda iz ere nacizma.

Naime Marinus van der Lub priznao je da je on to učinio  i to kako bi "probudio" nemački narod da ustane protiv fašizma.

Ko je zapravo bio Marinus van der Lub? 

Bio je građevinski radnik. U vreme incidenta imao je svega 23 godine. Došao je raditi u Nemačku iz Holandije je planirao emigrirati u SSSR, ali nije imao dovoljno novca za put.

Na suđenju žestoko je branio optužbu protiv sebe samog tvrdeći kako je on i samo on izveo paljenje Rajhstaga. Osuđen je i ubijen naredne godine - i to giljotinom.

Ali priča je konfuzna..... Kasnije su otkriveni strogo čuvanio zapisi jednog nemačkog SS-ovaca koji tvrdi kako je zgrada već počela goreti kada je tamo stigao Van der Lub. Jel li moguće da su nacisti zapravo započeli požar i da je Van der Lub stigao tamo sa istom namerom?

Jesu li to bile samo "sretne okolnosti" za naciste? Moguće je....

U trenutku kad je izbio požar Hitler je bio kod Džosefa Gebelsa na večeri u njegovom stanu u Berlinu. Čuvši za požar dovezli su se pred Rajhstag gde ih je već čekao ministar unutrašnjih poslova, Herman Gering.

Hitler ne skriva oduševljenje i odmah zna šta mu je činiti, čak je tamo poručio kako je ovo "znak od Boga".

Herman Gering pak bez da je ikakva istraga uopšte još bila sprovedena, odmah Hitleru poručuje kako je ovo "komunistički čin".

Zanimljivo, kasnije za vreme suđenja nacistima u Nirnbergu taj isti Goeing reći će nešto što baca sasvim drugo svetlo na tu noć.

- Jedina osoba koja stvarno zna ko je zapalio Rajhstag sam ja! Zato jer sam ja zapalio Rajhstag!"

Na stranu sva ta konfuzija, većina istoričara slažu se je stvarno Marinus van der Lub zapalio Rajhstag. Možda su nacisti planirali sami ga zapaliti i optužiti komuniste pa im je ovo došlo kao "Bogom dano" (upravo tako je to vidio i Hitler).

Nema sunje da je Marinus van der Lub bio radikal. Zapravo, tehnički on i nije bio komunista u trenutku kad je podmetnut požar. Bio je već frustriran komunistima i njihovim nedostatkom delovanja te se priključio anarko-sindikalistima koji su smatrali da se propaganda širi samo "delom".

Po svemu sudeći delovao je sam. Hitlerova zavera bila je u tome da je on njegov čin, čin jednog samostalnog radikala, prikazao kao veliku komunističku zaveru u kojoj je učestvovala čak i Kominterna (Komunistička internacionala osnovana u Moskvi 1919. godine).

Za paljevinu Rajhstaga uhvaćena su i trojica Bugara, pripadnika Komiterne - Georgi Dimitrov, Vasil Tanev i Blagoj Popov. Na suđenju su ipak oslobođeni krivice (što je jako razljutilo Hitlera koji je od tada uveo još strože mere da se takvo nešto više ne bi ponovilo).

Iako se paljenje Reinstaga danas uzima kao sinonim za "operaciju pod lažnom zastavom", šta se tačno dogodilo te noći i dalje je misterija. Jedna stvar je sigurna paljenje sigurno nije bila "velika komunistička zavera", to je nešto što su Hitler i nacisti izmislili da bi se obračunali sa svojim glavnim neprijateljima i uveli diktaturu.

No, što se tiče potvđenih "operacija pod lažnom zastavom" istih u nacističkom režimu nije nedostajalo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.