Ko je nemački Srbin iz ZF-a kojeg je pomenuo Vučić

Izvor: Mondo, 14.Jun.2019, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je "nemački Srbin iz ZF-a" kojeg je pomenuo Vučić

"Kao što ja imam u kabinetu srpskog Nemca, Jorga Heskensa, tako imamo nemačkog Srbina, Milana Grujića. Želim njemu posebno da se zahvalim jer je mnogo pomogao da ZF bude ovde", rekao je predsednik Vučić u Pančevu.

Foto: TANJUG/Rade Prelić

Milan Grujić, koji je, kako je otkrio predsednik Aleksandar Vučić, posebno zaslužan za dolazak nemačkog ZF u Srbiju, u Pančevo, smatra da je sada našim radnicima da pokažu da umeju da rade na najkvalitetnijim proizvodima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kakvi će izlaziti iz ove visokotehnološke i moderne fabrike.

Za kompaniju ZF Grujić radi već 16 godina.

Najpre je bio direktor predstavništva ZF u Srbiji, a prošle godine je, zvaničnim dolaskom kompanije, postao direktor privrednog društva "ZF E-mobility Srbija d.o.o".

Grujić je završio Mašinski fakultet u Beogradu, govori engleski i nemački jezik, ima više od 16 godina iskustva u automobilskoj industriji u regionu Jugoistočne Evrope, a za kompaniju ZF je radio isključivo iz Beograda.

"Sve ove godine radim za ZF u Beogradu. Kompanija je tražila adekvatnu lokaciju za otvaranje novog pogona i odabrala je Srbiju, jer je dala dobre uslove i pokazala da je u stanju da isprati našu kompaniju i investitora kao što je ZF", rekao je Grujić za Tanjug.

O tome da će ga predsednik na Sretenje nagraditi ordenom čuo je juče, na otvaranju fabrike, prvi put, a kaže da je počastvovan i da mu je drago što je predsednik prepoznao njegov trud, rad i angažman.

"Dolazak ZF u našu zemlju su prepoznale i druge kompanije koje su zainteresovane da čuju nešto o našem iskustvu u Srbiji i načinu na koji smo ovde brzo završili posao", naveo je Grujić.

Međutim, posao tek predstoji, ističe Grujić, jer je u toku druga faza izgradnje fabrike i sada se treba fokusirati na proizvodnju.

Predsednik Vučić je Milana Grujića inače nazvao "nemačkim Srbinom".

Mediji su još 2014. godine pisali o Milanu Grujiću, jer se angažovao na prikupljanju pomoći za poplavljene gradove u Srbiji i u regionu.

Tada su zaposleni u Nemačkoj firmi ZF samo za jedan dan prikupili 102.650 evra.

Dolazak nemačkog ZF je najveća proizvodna investicija, vredna ukupno 160 miliona evra i u okviru koje će biti zaposleno više od hiljadu ljudi.

U fabrici u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu proizvodiće se elektromotori, električne mašine i generatori za hibridne i električne pogone, kao i prekidači za menjače i mikroprekidači, i to za najpoznatija automobilska imena, poput Mercedesa, Audija, Volvoa i drugih.

Potražnja za tim proizvodima je velika, zbog čega se prostor fabrike već sada proširuje sa 25.000 metara kvadratnih na približno 60.000 kvadrata.

Kompanija će uložiti do 2021. godine 160 miliona evra u novoizgrađenu fabrku i njeno proširenje.

ZF je uložio 100 miliona evra fabriku u prvoj fazi koja je završena i već je počela druga faza u okviru koje će biti uloženo još 60 miliona evra.

Takođe, pravi se i naučno-istraživački centar u zgradi od 5.000 kvadratnih metara, što govori da su nemački investitori došli u Pančevo da razvijaju svoje projekte u budućnosti.

To je posle nekoliko decenija prva inostrana investicija u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu, gde ZF donosi radna mesta i znanje za budućnost.

ZF je svetski lider u proizvodnji delova sistema za automobile, brodove i železnicu i taj nemački gigant širom sveta zapošljava oko 140.000 radnika, a ima veće prihode (37 milijardi evra 2018.) od BDP-a mnogih država. ZF ima više od 230 proizvodnih lokacija u svetu.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.