Ko je misteriozni dekica do Vučića na paradi?

Izvor: Telegraf.rs, 17.Okt.2014, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je misteriozni dekica do Vučića na paradi?

Misteriozni dekica koji je stajao pored premijera Vučića u prvom redu centralne bine na Vojnoj paradi privukao je pažnju mnogih koji su se pitali ko je on. Reč je o čoveku koji zaslužuje da se nađe u središtu manifestacije, Stevi Opačiću (91) iz Knina, narodnom heroju Jugoslavije.

Kako piše “Blic”, Stevo Opačić potiče iz seljačke porodice iz Knina, odakle je još kao dečak otišao u Beograd i radio na građevini. Učestvovao je u štrajkovima, a posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Aprilskog rata u prikupljanju oružja i municije.

Početkom ustanka, 27. jula 1941. godine, zajedno s drugim ustanicima osvojio je ustašku kasarnu u Plavnu. U proleće 1942. godine bio je desetar, a zatim vodnik u Plavanjskoj partizanskoj četi koja je ušla u sastav bataljona “Branko Vladušić”.

Foto: Milena Đorđević

U borbama s Nemcima nekoliko puta je teško bio ranjavan. Naročito se istakao u petnaestodnevnim borbama za oslobođenje Knina protiv Nemaca, a u borbama kod sela Oćestova, jedva je preživeo napad nemačkih tenkova.

Posle rata bio je na odgovornim dužnostima u UDB-i za Srbiju i Jugoslaviju. U to vreme je pored vršenja dužnosti završio gimnaziju i Pravni fakultet u Beogradu.

Danas živi u Beogradu. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 23. jula 1953. godine.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.