Ko je kriv za širenje tuberkuloze?

Izvor: B92, 07.Jun.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je kriv za širenje tuberkuloze?

Beograd -- Posle lekarske potvrde da je kod osmoro dece u OŠ "Kralj Petar I" u Beogradu prisutan bacil tuberkuloze, roditelji traže da se utvrdi ko je za to odgovoran.

Načelnik prosvetne inspekcije Velimir Tmušić za B92 kaže da su sistematski pregledi za nastavnike najverovatnije ukinuti da bi se smanjili troškovi, ali da za to nema mnogo opravdanja.

Objašnjenje da su sva deca drugog razreda zdrava, iako je kod osmoro njih pronađen bacil tuberkuloze, nije prevelika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uteha za roditelje đaka iz beogradske Osnovne škole "Kralj Petar I".

"Svi idemo u prvi krug testiranja. To odeljenje je već to obavilo - osmoro dece je pozitivno. Prema informacijama, drugi krug će biti za ne manje od osam nedelja. Praktično nema terapije, oni to nose u sebi i žive s tim. To, međutim, nije uteha za roditelje. Oni su svi uznemireni, ali za sada su racionalni", kaže Velimir Šoškić, predsednik Školskog odbora.

Sva deca idu u školu, a lekari objašnjavaju da je kod tuberkuloze velika razlika između infekcije i same bolesti i da nema razloga za paniku.

"To je proceduralna stvar u odnosu na to kada je bio poslednji kontakt dece sa učiteljem... Osam nedelja je poslednji rok kada bi infekcija mogla da se pojavi. Iz tog razloga se test ponavlja", objašnjava Radmila Ćurčić, načelnica epidemiologije u Gradskom zavodu za plućne bolesti.

U međuvremenu, roditelji zameraju što se čitav slučaj vodio, kako kažu, netransparentno, što sastancima u školi nisu prisustvovali roditelji dece koja nisu bila u učiteljevom odeljenju, ali su sa njim bila u autobusu tokom odlaska na izlet i ekskurziju.

"Pre nekoliko dana u medijima je bila informacija da će biti opšti sastanak. Ja očekujem da to bude bar ta zgrada, bar svi drugi razredi... Mi smo juče imali sastanak, za koji smo ličnim kanalima čuli da će biti održan, kao i u medijima. Nije bilo zvaničnog poziva", ističe Šoškić.

Roditelji se plaše da bi situacija mogla da se ponovi i tražiće promenu pravilnika škole.

Nastavnici su do 2005. godine bili u obavezi da dva puta godišnje odlaze na sistematske preglede, kada je to ukinuto, najverovatnije iz materijalnih razloga, kaže za B92 načelnik prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

"Verovatno neko plaća te preglede, verovatno je to na lokalnoj samoupravi i da je bilo na toj relaciji problema, jer to neko mora da plati. Mislim da nema nikakvog opravdanja zašto je to prestalo i mislim da bi svi zaposleni morali da proveravaju svoje zdravlje, pre svega zbog njih samih, a onda i zbog svih ostalih", kaže on.

Tmušić dodaje da je direktorima škola ostavljeno da u svakom trenutku mogu da pošalju profesora na proveru psihofizičke sposobnosti za rad sa decom, ali samo onda kada direktor od stručne službe dobije podatke da postoje problemi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.