Izvor: B92, 11.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je kriv za povredu na radu

Bela Palanka -- Dejan Đorđević iz Bele Palanke preživeo je strujni udar dok je radio na gradilištu i ostao trajni invalid.

Privatna građevinska firma koja ga je angažovala i investitor, opština Bela Palanka, smatraju da nisu odgovorni zbog tog događaja. Ostaje sporno da li su investitor i izvođač radova imali saglasnost Elektroprivrede Srbije da grade u neposrednoj blizini dalekovoda.

Tridesetdevetogodišnjem Dejanu Đorđeviću iz Bele Palanke amputirane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su obe noge, desnu ruku ne može da koristi, dok se levom samo pomalo služi. Njega je udarila struja jačine 35.000 volti u trenutku kada je podigao metalnu cev u pravcu dalekovoda.

"Sam ne mogu ništa da uradim, jedem, ali vrlo teško, proteze ne mogu sam da stavim, krevet ne mogu da namestim da sam legnem, sve uz pomoć oca, ništa sam. Mnogo je teško, sa rukama ništa ne mogu, potpis jedan ne mogu da stavim, prst stavljam kao da sam nepismen, a srednju školu sam završio, teško", kaže Đorđević.

Vlasnik građevinske firme Mokolini smatra da nije odogovoran za ovaj događaj, jer, kako kaže, on nije izdao nalog da se tog dana radi na gradilištu opštinskog rezervoara.

Sa druge strane, Dejan Đorđević kaže da je otišao na gradilište na poziv poslovođe.

"Nije on bio na radnom mestu, firma nije radila tog dana. Kada bih video jedan delić odgovornosti, ja bih se dosad ubio sam", kaže Branko Manić, vlasnik građevinske firme Mokolini.

Najviša tačka rezervoara nalazi se na manje od dva metra od dalekovoda. Za dobijanje građevinske dozvole bilo je neophodno dobiti elektroenergetsku saglasnost.

U poslovnici preduzeća Jugoistok u Beloj Palanci tvrde da im takvu saglasnost niko nije tražio. Zbog povrede na radu, javno tužilaštvo pokrenulo je postupak protiv građevinske firme Mokolini.

"Videćemo u daljem toku postupka da li se može pokrenuti i odgovornost lica koje je izdalo građevinsku dozvolu bez elektroenergetske saglasnosti", kaže Branislav Jovanović, pravni zastupnik Dejana Đorđevića.

Dragiša Nešić, načelnik opštinske uprave u Beloj Palanci, nije želeo da govori pred kamerom, ali je ipak kazao da je projekat izgradnje rezervoara odobrila referentna ustanova. Ona je utvrdila da je pribavljena sva potrebna dokumentacija, pa i elektroenergetska saglasnost.

Na osnovu toga, Nešić zaključuje da opština, kao investitor, ne može biti odgovorna za teške povrede radnika na gradilištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.