Ko je i zašto sabotirao dijalog i zašto se u središtu svega nalazi jedna osoba

Izvor: B92, 02.Jul.2020, 09:30

Ko je i zašto sabotirao dijalog i zašto se u središtu svega nalazi jedna osoba

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištione, Obrad Kesić kaže da je ključno pitanje povezano s političkom situacijom u Prištini.

Posle odlaganja sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu zbog podizanja optužnice protiv Hašima Tačija, direktor predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu i analitičar Obrad Kesić za Kosovo Onlajn navodi da je teško predvideti kada će se održati sledeći sastanak u organizaciji ambasadora Grenela.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Trenutna vlada ima vrlo tanku većinu i ova novonastala kriza u vezi sa optužnicama za ratne zločine može vrlo lako da dovede do pada vlade. Verovatno će ambasador Grenel pokušati da održi komunikaciju između Beograda i Prištine da bi kada se stvori jasnija situacija u vezi sa političkom situacijom u Prištini mogao da se organizuje sledeći krug pregovora. Realno je da ništa ozbiljno ne može da se desi u tim pregovorima do posle američkih predsedničkih izbora i dok se ne formira vlada u Prištini koja bi imala veći legitimitet i veću stabilnost, tako da bi glavni pregovarač, ko god to tada bude, mogao ne samo da postigne dogovor sa Beogradom nego i da garantuje da će taj dogovor biti ispoštovan u Prištini", kaže Kesić.

Kaže i da ne veruje da se optužnica protv Tačija sada slučajno pojavila, nekoliko dana pred najavljene pregovore u Vašingtonu.

"Mislim da je to bio odgovor EU, pogotovo Nemačke, na odluku predsednika Trampa da smanji broj američkih vojnika u Nemačkoj. Ta odluka je izazvala burnu reakciju i osude američkih partnera u Evropskoj uniji", objašnjava Kesić.

Rekao jei da nije tajna da su odnosi između članica EU i SAD loši od kada je Tramp postao predsednik, kao što nije tajna ni da Angela Merkel i većina nemačkih političara nisu bili srećni izborom Grenela za ambasadora.

"Mislim da je i taj odnos sa Grenelom uticao na motivaciju da se sabotiraju pregovori koje on predvodi i za koje je unapred rekao da će da proizvedu vrlo važan uspeh. Na kraju bih samo dodao da tu postoje i drugi motivi za sabotiranje ovih pregovora, od toga da zemlje EU, posebno Nemačka, nisu bile srećne što nisu više bile uključene u te pregovore, a treba dodati da su takođe bile ljute što je administracija predsednika Trampa uvela sankcije tužiocima i istraživačima Haškog međunarodnog krivičnog suda. Uveren sam da je odluka o podizanju optužnica takođe deo najnovijih žestokih napada na predsednika Trampa. Mislim da postoji koordinacija između svih njegovih protivnika i da oni osećaju da je on sada vrlo ranjiv i da treba da igraju 'na sve ili ništa' da bi ga dovoljno oslabili kako bi izgubio izbore u novembru", smatra Kesić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.