Izvor: Nezavisne Novine, 15.Mar.2016, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je budući Prle?

Prvih nekoliko mjeseci 1916. godine ostalo je zapamćeno u istoriji po zastoju na gotovo svim frontovima.

Bio je Veliki, kasnije poznat i kao Prvi svjetski rat. Srpska vojska se nakon odiseje, poznate pod nazivom Albanska golgota, domogla Krfa. Vojska je tu pronašla spas, oporavila se i kasnije u proboju Solunskog fronta napravila podvig.

No, cijena je bila prevelika. Samo na Krfu i oko Krfa tada se upokojilo oko 10.000 srpskih vojnika i regruta. Povodom devedesete godišnjice >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << od ovog događaja po scenariju Milovana Vitezovića snimljen je igrano-dokumentarni film "Gde cveta limun žut".

U mauzoleju na ostrvu Vido, pored Krfa, narator filma Dragan Nikolić tada je zapisao: "Ovde počivaju saborci moga dede, redova srpske vojske Radonje Nikolića, slava im i hvala". Kao što su Radonja i njegovi saborci prije sto godina pisali istoriju svijeta, unuk Dragan svojim nedavnim odlaskom zatvorio je veliko poglavlje u istoriji pozorišta, filma i televizije.

Kad neki budući naraštaji budu čitali rubrike "dogodilo se na današnji dan", nekog budućeg 11. marta pročitaće ko je bio i kako je 2016. otišao veliki Dragan - Gaga Nikolić. Na komemoraciji povodom njegove smrti u "Ateljeu 212" i na sahrani u Aleji velikana, njegove radne kolege i prijatelji rekli su sve. Šmeker, neponovljivi, jedini, veliki i kakav sve ne, Gaga.

Iako su mu se preci borili za slobodu, Gaga je rođen u okupiranom Beogradu u Drugom svjetskom ratu, kojem će dati najbolji omaž glumeći ilegalca Prleta. Iz tog rata poznata je i ona, navodno lažna, Čerčilova anegdota kada je ministru odbrane na prijedlog da budžet za kulturu ulože u odbranu Londona odbrusio: "Za šta se onda borimo". Nezahvalno je poređenje, ali ima nečeg zajedničkog u Prvom i Drugom svjetskom ratu s odlaskom Dragana Nikolića. Nakon sva tri događaja ujedinjena je Jugoslavija.

Adrese sa kojih su stigle izjave saučešća njegovoj supruzi Mileni Dravić to potvrđuju. Oni nisu imali sopstvenu, ali mi koji smo ih gledali, a i oni koji se još nisu rodili a gledaće ih - njihova su djeca. Ovo, naravno, ne govorim da bih pravio izlet u patetiku, nego da bih se zapitao ko su budući Dragan Nikolić, Bata Stojković, Zoran Radmilović!? Svi oni su jedni jedini i jedinstveni, ali kada su počinjali da se bave glumačkim zanatom, u kulturu, pa samim tim i u njih ulagalo se "čerčilovski".

Sada kad je otišao još jedan velikan, mi ostajemo zbunjeni u neznanju kakav nam je odnos prema kulturi, šta i ko nam piše istoriju. "Albanskih golgota" nam je, vjerujem, dosta! Stoga je knjiga spala na dva slova: Neki novi Prle ili zvijezde rialiti programa?

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.