Ko i zašto priča o izborima?

Izvor: BKTV News, 30.Dec.2012, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko i zašto priča o izborima?

Do juče prosečan Srbin nije ozbiljno shvatao „pretnje izborima“. Većina, a pogotovo analitičari, tumačili su to kao „trenažni period“ i uigravanje Vlade. A bilo je čak i sasvim ozbiljnih nagoveštaja da bi moglo da dodje do novih izbora. Neke je ponela atmosfera, jer je Srbija posle više od osam godina vladavine Demokratske stranke, dobila Vladu u kojoj su se prvi put počeli da duvaju neki novi vetrovi.
I kada se u sve to umešaju i marketinške agencije koje sugerišu enormni porast popularnosti pojedinaca  na visokim funkcijama i uopšte rast nekih stranaka u odnosu i na prognoze od prošlih majskih izbora – onda je sasvim razumljivo da i najmanje neslaganje unutra Vlade može da se završava i sa onim tiupičnim srpskim – hajmo na izbore pa da vidimo iza koga stoji narod.
Svi zaboravljaju – a da li će ovaj i dalje gladan i nezaposlen narod, a uz to i pritisnut stalnim uslovljavanjem oko datuma tek za početak pregovora oko ulaska u EU, uopšte hteti da se odazove pozivu da izidje na izbore i izgubi još jednu godinu u zaustavlhjanju pada i proizvodnje i svega drugog, osim u borbi protiv korupcije. Većina istinski se raduje da se našao neko ko se ne boji tajkuna, ali sve dobija drugu sliku ako firme „tajkuna“ prestanu da rade.
Jer, je Srbija, ma koliko to bila posledica duge vladavine onih koji su krčmili Srbiju kao da su na vašarištu, ipak, na kraju ove godine, zabeležila rekornih 28 odsto nezaposlenih.Oni oprezniji, nisu baš olako shvatali te „čarke“ unutar vladajuće koalicije. Pre svega zato što, objektivno gledajući, ima veoma malo izuzetaka medju onima koji praktično već nisu imali prilike da sede  u nekom trenutku u ministarskoj fotelji, i mnogi danas više razmišljaju o činjenici da su posle teških padova, opet u Nemanjinoj 11.
Opšti konsezus priznanja Vladi postoji samo u jednoj oblasti – u hrabrosti da se uhvati u koštac sa korupcijom i kriminalom. I sa naporima, zasad više u domenu osporavnja ustavnosti krupnih grešaka načinjenih u sudstvu i tužilaštvo, a bez kompleksnijeg demontiranja kadrovskih rešenja u tim institucijama.
Suviše je indikativno da prvi podpredsednik Vlade, koji je na čelu timova protiv korupcije, ponavlja – da su stravični pritisci za zasutavljanje istrage protiv nekih koji su sada u pritvoru i da bi njihovo oslobadjanje prihvatio kao lični poraz.
Sve bi ovo bio „uobičajeni nacionalni folklor“ da predsednik države nije upravo ovih dana izgovorio dve stvari – jedna je da i on misli da izbora sigurno neće biti pre leta i da je on jedini koji ne okoliša da izgovori ime čoveka koji je u pritvoru i oko čijeg puštanja da se brani sa slobode se  očigledno vodie žestoa  borba van javne pozornice!
Medjutim, šef države je jedini koji je, naravno ne bez podrške sopstvene stranke i onih koje su bile u koaliciji sa SNS, biran po imenu i prezimenu i – dobio mandat koji opstaje i ako se neko iz sadašnje koalicione vlade predomisli i istupi.
Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.