Ko hoće na ETF mora da ima 98 bodova

Izvor: Blic, 25.Jun.2013, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko hoće na ETF mora da ima 98 bodova

Upisna groznica za buduće brucoše je počela - kandidati se od danas do 28. juna mogu prijavljivati za upis na fakultete, a ako je suditi po broju bodova na prošlogodišnjem prijemnom, najteže će biti izboriti se za mesto na softverskom inženjerstvu na beogradskom ETF-u, gde je poslednji upisani na budžetu prošle godine imao čak 97,54 boda.

- Softversko inženjerstvo je, kao i telekomunikacije, veoma tražen i perspektivan smer. Sa tom diplomom akademci uopšte ne moraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da brinu da li će naći posao, a prosečne plate u ovoj oblasti iznose oko 1.000 evra - navode na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Među najtraženije fakultete spada i FON, na kojem je i za upis na samofinansiranje potrebno minimum 90 bodova, zatim Fakultet bezbednosti, a sve popularniji je i smer agroekonomije na poljoprivrednim fakultetima.

Kalendar upisa

Prijava za upis na fakultete u Beogradu počinje danas i traje do 27. juna, a u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu od sutra do 28. juna. Prijemni ispiti su od 30. juna do 3. jula, u zavisnosti od fakulteta. Objavljivanje rezultata zakazano je od 2. do 5. jula, a upis na fakultete za buduće brucoše koji su položili prijemni od 8. do 11. jula.

Po svemu sudeći, mladi se sve više okreću zanimanjima koja im garantuju brzo zapošljavanje.

Ne čudi zato što svake godine raste broj bodova potrebnih za upis za FTN u Novom Sadu, gde se školuju budući stručnjaci informacionih tehnologija.

- Informacione nauke su u ovom trenutku najtraženije jer se s njima najlakše nalazi zaposlenje i studenti koji završe ovaj ili sličan fakultet mogu da budu mirni što se tiče posla. Teško je upisati fakultete gde se prijavi veliki broj kandidata, a slobodnih mesta je malo. Zato je, takođe, teško upisati i geografiju, turizam, engleski, kao i arhitekturu - kaže Ilija Kovačević, prodekan za nastavu FTN-a.

Iznenađuje da je Geografski fakultet u Beogradu, koji je dugo važio za onaj za koji je potrebno najviše bodova, prošle godine izgubio tu titulu, pa je poslednji na samofinansiranju imao svega 49,14 bodova.

- Prijemni na Geografskom je težak jer zahteva odlično znanje iz geografije, uključujući sve moguće brojeve i nazive. Bez obzira na niski upisni prag od prošle godine, imam veliku tremu jer se za ovaj fakultet interesuju uglavnom najbolji đaci - priča budući brucoš Petar Nikolić iz Niša.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Fakultetska upisna groznica počinje!

Izvor: OkRadio.rs, 26.Jun.2013, 03:15

Haos oko upisa na fakultete je počeo. Predaja dokumenata za prijemne ispite počela je u utorak i traje do 28. juna. Među najtraženije fakultete spada FON, na kojem je prošle godine bilo prijavljeno preko 1000 kandidata, a poslednji primljeni  imao je preko 90 bodova.    Prošlogodišnji...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.