Ko govori u ime Kosmeta u Sarajevu?

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jun.2010, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko govori u ime Kosmeta u Sarajevu?

Ministar inostranih poslova Srbije i Kosova Vuk Jeremić i Skender Hiseni našli su se danas u Sarajevu prvi put za istim stolom, na konferenciji EU-Zapadni Balkan. Prištinski list "Koha ditore" ukazuje danas na "mogući neravnopravan tretman Kosova", navodeći da još nije poznato da li će predsedavajući konferencije, šef španske diplomatije dati pravo kosovskom ministru spoljnih poslova Skenderu Hiseniju da se obrati učesnicima konferencije.

Jeremić sedi na jednom kraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << velikog pravougaonog stola, a Hiseni s iste strane, ali pri sredini. Predviđeno je da svaki put kada se Hiseni javi za reč, pre njega govori šef UNMIK-a Lamberto Zanijeri.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da Kosovo nije bilo tema današnjeg skupa u Sarajevu, a da je učešće predstavnika privremenih vlasti pokrajine, bilo u skladu sa Rezolucijom 1244.

Tanjug saznaje u diplomatskim krugovima da je još sinoć u Sarajevu bilo pritisaka na srpsku delegaciju da pristane na varijantu da Zanijeri uopšte ne govori na skupu, već da se obraća samo Hiseni. Beograd je to odlučno odbacio, pa je nastup privremenih vlasti Kosova ostao u okvirima Rezolucije 1244.

Skup u Sarajevu iako je organizovana na ministarskom nivou održava se po takozvanoj "gimnih formuli", odnosno učesnici su predstavljeni samo imenom, bez naziva države, to jest teritorije.

Hisenijeva zamenica Vlora Čitaku je rekla da učešće šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera na sarajevskom skupu nije problem, ukazavši na navodno komplikovan kontekst mehanizama Evropske unije, jer Kosovo još nije priznalo pet zemalja članica EU.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući je rekao da je "dobijena garancija" da Zanijer neće pokušati da govori u ime Kosova. U vladajućoj stranci na Kosovu Demokratskoj partiji Kosova ističu da je prisustvo šefa Zanijera u Sarajevu protivustavno.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.