Izvor: B92, 21.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će s kim u novu vladu

Beograd -- S obzirom na rezultate, većinu u novoj skupštini mogu da formiraju demokratske snage, ili DSS može u koaliciju sa radikalima i i SPS-om.

Politički analitičar Vladimir Goati rekao je večeras da će demokratske stranke u Srbiji biti u prilici da formiraju novu vladu.On nije isključio mogućnost da vlada ne bude formirana zbog loših odnosa u tom bloku. S druge strane, Dušan Pavlović procenjuje da radikali ne žele da uđu u narednu vladu i da svoju priliku čeka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na narednim izborima, po okončanju statusa Kosova.

Vladimir Goati je na konferenciji za novinare u Medija centru rekao da će pregovori o formiranju vladajuće koalicije biti teški. Prema njegovim rečima, odnosi pojedinih lidera demokratskih stranaka su loši i to ne treba zanemariti kada je reč o formiranju vlade.

Ukoliko vlada ne bude formirana, ona stranka koja bi bila kriva za to mogla bi da računa na slabiji učinak na sledećim izborima, rekao je Goati.

Prema njegovim rečima, najviše problema biće oko izbora premijera i ministara pravde i policije, i to ne samo između DS i DSS, već i drugih potencijalnih partnera za učešće u vladi.

Milivojević: Demokratska vlada moguća

Generalni sekrtar Evropskog pokreta u Srbiji Ksenija Milivojević kazala je da su rezultati izbora "pobeda demokratskih snaga u najširem smislu jer je otvorena mogućnost formiranja demokratske vlade".

Ksenija Milivojević je upozorila da postoji mogućnost da nova vlada ne bude formirana jer su stranke demokratskog bloka programski različite i "nemaju istorijat uspešne saradnje".

Prema njenim rečima, SRS i SPS su na izborima 2003. godine imale ukupno 104 mandata, dok će sada imati oko 97.

Bujošević: Teško da neće doći do dogovora

Dragan Bujošević ne veruje u mogućnost da se stranke demokratskog bloka ne dogovore oko buduće vlade.

On smatra da neće doći do novih izbora, jer oni ne odgovaraju nikome u demokratskom bloku. Bujošević kaže da ni Tadić ni Koštunica nemaju sa čim da izađu pred birače.

Dodatna nepoznanica koja može uticati na birače je budući scenario za Kosovo: "Zašto bi koštunicina vlada to primila u svoje ruke. Bolje mu je da napravi neku drugu vladu da neka druga vlada primi takvu odluku ili da on da podršku nekoj manjinskoj vladi u šta ja čisto sumnjam ili šta god, ali mislim da demokratskom bloku ne odgovara da ide na neke nove izbore u kratkom roku. Pa naravno mislida će kako god da se napra vlada, pa čak i da se napravi vlada radikala i DSS-a ona biti relativno kratkog vremena", kazao je Bujošević za TV B92.

Vučetić: Kampanja bira korektna

Slobodan Vučetić, nekadašnji sudija Ustavnog suda Srbije je ranije danas ocenio da je kampanja bila korektna i da je stimulisala makar mali broj građana.

Vučetić smatra da skidanje cenzusa od pet posto za nacionalne manjine i izlazak svih manjina na izbore, biće izuzetno politički i demokratski važno, jer će podići legitimnost Narodne skupštine Srbije. Vučetić je dodao da će učešće manjina svakako zbog znatnog broja mandata, olakšati formiranje Vlade Srbije.

Slobodan Vučetić je ranije danas ocenio je da bi vlada DS, DSS i G17 sa 132 poslanička mandata "imala relativno stabilnu skupštinsku većinu", a da DS, LDP, G17 plus i stranke manjina ne bi mogle da imaju skupštinsku većinu.

Vučetić je kazao da će se voditi pregovori DS, DSS i G17 plus, dok će u pregovore teško biti uključena koalicija oko LDP zbog loših odnosa sa DSS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.