Ko će formirati vlast u Crnoj Gori? Tri moguća scenarija

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 14:17

Ko će formirati vlast u Crnoj Gori? Tri moguća scenarija

Pregovori o formiranju crnogorske vlade nakon parlamentarnih izbora biće dugi i iscrpni, očekivanja su bivše ministarke evropskih poslova Jovane Marović.

Činjenica je, kaže, da će svako sa svakim pregovarati i da će svi pokušati da dođu do potrebne većine za formiranje vlade.

Marović, koja je članica BiEPAG-a, kaže da postoji više mogućih scenarija.

"Prvi mogući scenario je PES samo sa Demokratama, ili sa kompletnom koalicijom Hrabro se broji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i manjinama“, navela je Marović u intervjuu za agenciju Mina. Druge je, prema njenim rečima, da PES formira vladu sa koalicijom Za budućnost Crne Gore (ZBCG), koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Radnička partija i, potencijalno, Demokratama.

"To je potencirao bivši premijer (Zdravko) Krivokapić, ali takva koalcija najverovatnije isključuje manjine", dodala je Marović.

Prema njenim rečima, treći scenario je da Demokratska partija socijalista (DPS) u nekom kapacitetu, ili kao podrška manjinskoj vladi ili samim učešćem u vlasti, omogući većinu potrebnu za formiranje vlade.

"Već je na prvi pogled jasno da su sve tri izuzetno komplikovane kombinacije i da će teško doći do realizacije bilo koje od njih", smatra Marović. Upitana da li to znači da građani Crne Gore u nekom relativno kraćem roku mogu očekivati ponovni izlazak na izbore, ona je kazala da je to ne bi iznenadilo. Dodala je da su manjinske partije sada važan, ako ne i odlučujući faktor, jer njih svi žele u vladi.

"Svi žele da manjinske partije budu deo te široke koalicije koja će biti na vlasti, jer to je na neki način i uslov međunarodne zajednice, kao i način da pokažete da zaista vodite otvorenu politiku", kaže Marović.

Što se tiče ZBCG, Marović podseća da je više puta isticala da ta koalicija, kako kaže, ima određene prioritete i politiku koji se ne poklapaju sa evropskom agendom, tako da bi zaista bilo problematično da oni budu deo vlasti.

Prema njenim rečima, takva koalicija na vlasti bi bila oštro kritikovana od međunarodnih partnera Crne Gore.

Na pitanje da li veruje da unutar PES-a postoji neka struja koja bi želela da vidi koaliciju ZBCG u vlasti, Marović je odgovorila da se na sami dan izbora videlo da u PES-u postoje različita mišljenja o brojnim pitanjima.

Ukazujući na pad podrške DPS-u u odnosu na sve ranije rezultate i dominaciju koja je bila prisutna u poslednjih 30 godina, Marović je konstatovala malu razliku u osvojenim mandatima između te stranke i PES, što se, kako kaže, može tumačiti kao uspeh, ali generalno posmatrano, DPS ne može biti zadovoljan nastavkom pada podrške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.