Izvor: B92, 11.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko bi da d premijera

Beograd -- Promovisanje kandidata pojedinih stranaka za premijera izazvalo lavinu reakcija.

Kada je Demokratska stranka saopštila da je Božidar Đelić njen kandidat za premijera, teške reči su razmenili političari sa lista na čijem su čelu Vojislav Koštunica i Boris Tadić. Kandidate za premijersko mesto imaju i socijalisti, Pokret snaga Srbije i Liberalno-demokratska partija.

Koalicija DSS-Nova Srbija-Jedinstvena Srbija od početka kampanje kao budućeg premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vidi Vojislava Koštunicu. Lider G17 plus Mlađan Dinkić početkom nedelje nije želeo da kaže ko je kandidat te stranke, ali je izjavio da ne bi sedeo u Vladi na čijem čelu je Božidar Đelić.

Istog dana DS je saopštio da je Đelić izbor DS-a za tu funkciju. Nastao je rat saopštenjima političara sa lista čiji su nosioci Koštunica i Tadić, a glavna tema bila je ko je bliži Bogoljubu Kariću, da li Đelić ili Velimir Ilić i Dragan Marković Palma.

Suzana Grubješić iz G17 plus kaže da građanima treba prepustiti da odluče da li za premijera žele čoveka koji je ostavio ogroman deficit u budžetu, vratio novac Kariću i koji se sada zalaže za devalvaciju dinara.

Božidar Đelić kaže da niko nema pravo da mu daje lekcije u borbi protiv korupcije, a Velimir Ilić kaže da Đelić nema pojma. "On da je nešto znao, on bi uradio pre, u onoj Vladi. Pa ne mislite valjda da možemo porediti Koštunicu i Đelića", kaže Ilić.

Marko Karadžić iz LDP-a kaže da i ta koalicija ima kandidata. "Kao i na drugim listama, osim jedne, naš kandidat za premijera jeste nosilac liste Čedomir Jovanović", kaže on.

"Ono što je potrebno da bismo pregovarali s predstavnicima drugih političkih partija jeste da se usaglasimo, odnosno da prihvate načela za koja se mi zalažemo, a to su vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i demokratsko uređenje države", kaže on.

Srpski pokret obnove promoviše svoje kandidate za narodne poslanike, a za premijera je još rano, kaže potpredsednik te stranke Vlajko Senić.

"Smatramo da je pravo vreme za razgovor o premijeru, ministrima i formiranju Vlade period posle 21. januara i mi ćemo sigurno pravovremeno izaći i s drugim kadrovskim rešenjima, kada izbori budu završeni", kaže on.

Dok stranke tzv. demokratskog bloka optužuju jedne druge o tome ko je bio blizak s Bogoljubom Karićem, njegova supruga Milanka saopštila je ko je kandidat PSS-a za premijera Srbije: "Pa Bogoljub Karić, ko bi drugi. Jedini kandidat". Socijalistička partija Srbije na premijerskoj funkciji vidi Milutina Mrkonjića.

Kako su na početku kampanje najavljivali, radikali za premijera nude Tomislava Nikolića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.