Književnost: Čuveni američki pisac Kormak Makarti preminuo u 89. godini

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 22:56

Književnost: Čuveni američki pisac Kormak Makarti preminuo u 89. godini

Makarti, dobitnik Pulicerove nagrade po čijim romanima je snimljeno nekoliko filmova poput "Puta", umro je prirodnom smrću u 89. godini, saopštio je njegov izdavač

Kormak Makarti, dobitnik Pulicerove nagrade po čijim romanima je snimljeno nekoliko filmova poput "Puta" i "Nema zemlje za stare", umro je u 89. godini, saopštio je njegov izdavač.

Izdavačka kuća Pingvin Rendom haus saopštila je da je pisac preminuo prirodnom smrću u njegovom domu u Santa Feu, u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američkoj saveznoj državi Novi Meksiko.

Mekartijevi romani su uglavnom prikazivali surovu stvarnost života na američkim granicama i post-apokaliptične svetove.

I pored svetske slave, Mekarti je bio izuzetno povučen, retko je davao intervjue, a još ređe se pojavljivao na ceremonijama i festivalima.

"Mislim da intervjui nisu dobri za glavu. Ako puno razmišljate kako da napišete knjigu, verovatno ne bi trebalo da razmišljate o tome, već da pišete", rekao je 2007. američkoj TV voditeljki i glumici Ofri Vinfri.

"Put" je deseti Mekartijev roman i za njega je dobio prestižnu Pulicerovu nagradu za književnost.

Roman opisuje borbu oca i sina za preživljavanje u post-apokaliptičnom svetu.

Mekarti je rođen u Providensu, u državi Roud Ajlend, 1930. godine, ali je odrastao u Noksvilu u Tenesiju, gde je njegov otac radio kao advokat.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Književnost: Čuveni američki pisac Kormak Makarti preminuo u 89. godini

Izvor: Radio 021, 13.Jun.2023

Makarti, dobitnik Pulicerove nagrade po čijim romanima je snimljeno nekoliko filmova poput „Puta", umro je prirodnom smrću u 89. godini, saopštio je njegov izdavač

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.