Književno veče sa Klaudijem Magrisom

Izvor: RTS, 23.Apr.2010, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Književno veče sa Klaudijem Magrisom

Klaudio Magris, italijanski književnik, održao književno veče u galeriji "Artget" Kulturnog centra Beograda. Prvi susret domaća publika sa Magrisovim delima imala 2003. kada je objavljen njegov roman "Dunav".

U galeriji "Artget" Kulturnog centra Beograda održano je književno veče u čast italijanskog književnika Klaudija Magrisa, koje su organizovali Srpski PEN centar i izdavačka kuća "Arhipelag". Njegova dela prevedena su na sve veće svetske jezike.

Dobitnik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je značajnih nagrada, među kojima su i "Strega", "Erazmus", "Princ od Asturije", a od prethodne večeri i nagrade "Milovan Vidaković". U našoj zemlji predstavlja dela "Vi ćete dakle razumeti", "Nagađanja o jednoj sablji" i "Mikrokosmosi", objavljena u prevodu na srpski jezik.

Domaća čitalačka publika imala je priliku da se prvi put sretne sa Magrisovom prozom krajem 1980-tih kada je njegov najpoznatiji roman "Dunav", objavljen u Zagrebu, a to delo je je Beogradu štampalo " Otkrovenje" 2003. godine.

"Prožimaju me osećanja jer se vraćam u Novi Sad i ta druga mesta gde se začela ideja o Vojvodini, Subotici, Dunavu", izjavio je za RTS Klaudio Magris.

 Govoreći o popularnosti svojih knjiga, Magris je rekao da misli da je to zato što piše o veoma velikim stvarima, većim od njega samog i izrazio nadu da će se stvoriti bratstvo između njegovih pogleda na svet i pogleda čitalaca.

Tema o romanu "Mikrokosmosi", prema rečima pisca je priča o čoveku koji putuje malim mestima koja su obeležila njegov život. "Tako i ja verujem u ta mala mesta koja daju smisao velikim mestima koja prolazimo u životu", istakao je Magris.

Margis je napisao i niz knjiga o istoriji i kulturi srednje, južne i jugoistočne Evrope. Poznati su njegovi radovi o Jozefu Rotu, E. T. A. Hofmanu, Hermanu Heseu i Horheu Luisu Borhesu.

Dugogodišnji je kolumnista najuticajnijeg italijanskog dnevnika "Korijere dela sera"

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.