Knjige za tinejdžere

Izvor: RTS, 20.Feb.2010, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjige za tinejdžere

Roman "Sjaj zvezda na plafonu", jedan je iz edicije Kreativnog centra, koja je namenjena adolescentima. Autorka romana prati bolan put sazrevanja devojčice, koja se pored puberteta suočava i sa smrću majke.

Kreativni centar osmislio je ediciju namenjenu adolescentima. Knjige obrađuju neke od važnih pitanja u razvoju mladog čoveka. U ediciji "Tranzit" je i roman "Sjaj zvezda na plafonu", švedske autorke Juhane Tidel koja govori o iskustvu suočavanja sa bolešću i gubitkom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << majke.

Od stiha "Ako umreš, mama, ja ću sebi oduzeti život", do rečenice "Ako umreš, mama, ja ću nastaviti da živim za tebe", pratimo bolan put sazrevanja trinaestogodišnje Jene i sagladavamo svu složenost njene životne situacije.

Kao da već nije dovoljno teškoća koje nose tinejdžerske godine, njena mama ima rak i uskoro će umreti.

"Moram da kažem da smo imali dilemu da li da je objavimo ili ne, međutim, autorka je veoma vešto uočavala jednu životnu situaciju i bez obzira na svu svoju težinu, zadržava optimizam", rekla je Ljiljana Marinković, urednik edicije "Tranzit".

Psiholog Maša Valkanou smatra da sve što ide ka verbalizaciji i osmišljavanju nekih teških situacija u životu je ustvari dobro za individuu, pogotovo za mladu individuu u razvoju.

"Deca treba da znaju da će taj period tuge proći i treba im reći da se kroz tugu i bol mi borimo sa lošim stvarima u životu", kaže psiholog.

Knjigu "Sjaj zvezda na plafonu", Juhana Tidel je napisala sa 19 godina, na osnovu sopstvenog iskustva. Za nju je dobila nagradu August. U ediciji "Tranzit" su dela autora iz različitih krajeva sveta čime se pokazuje da su problemi odrastanja svuda slični.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.