Knjiga optužbi protiv Kušnera

Izvor: RTS, 03.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga optužbi protiv Kušnera

Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner, u knjizi novinara Pjera Peana, optužen je da je od afričkih diktatora dobijao ogromne sume novca. Pean opisuje Kušnera kao "prevaranta koji je iskoristio politički uticaj da obezbedi unosne ugovore od siromašnih afričkih zemalja".

Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner suočen je sa optužbama da je od afričkih diktatora dobijao ogromne sume novca, što bi ga moglo koštati ministarske fotelje, pišu francuski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mediji.

Knjiga "Le monde selon K." (Svet prema K.) novinara Pjera Peana, koja će sutra biti objavljena, predstavlja verovatno do sada najžešći napad na ovog, kako ga nazivaju, "francuskog lekara" koji je i dalje jedan od najpopularnijih političara u Francuskoj.

Pean opisuje Kušnera kao "lakeja američkih neokonzervativaca" i kao "prevaranta" koji je iskoristio politički uticaj da obezbedi unosne ugovore od siromašnih afričkih zemalja, navode mediji.

Kušner je na udaru žestokih kritika i "zbog političkih stavova u krvavim krizama u Ruandi, na Balkanu, na Bliskom istoku i u Darfuru".

Glavna optužba, izneta u Peanovoj knjizi, odnosi se na Kušnerove aktivnosti u periodu između 2002. godine i 2007. godine dok još nije bio u vladi i kada je zarađivao kao privatni konsultant za zdravstvenu politiku.

Afričke veze

Dve firme Kušnerovih bliskih saradnika, kako se navodi, naplatile su Gabonu i Kongu ukupno 4,6 miliona evra za izveštaje koje je napisao bivši ministar zdravlja o reformi njihovog sistema zdravstvene zaštite.

Novac je isplaćivan u više navrata i Pean tvrdi da je deo novca uplaćen nakon što je Kušner imenovan za ministra spoljnih poslova 1. maja 2007. godine.

Pean tvrdi da je jedan od Kušnerovih saradnika Erik Danon, menadžer konsultantske kuće Imedija i tadašnji francuski ambasador u Monaku, ostao u kontaktu sa Gabonom do septembra 2007. godine zbog isplate novca.

Autor, međutim, nema dokaza da je Kušner koji se u tom periodu sastao sa gabonskim predsednikom Omarom Bongom kao ministar inostranih poslova, zloupotrebio položaj da bi naplatio privatne dugove.

Francuska štampa je objavila te optužbe, a Kušner je 12. januara u saopštenju osudio "neke netačne tvrdnje". Kušner insistira da nije bilo sukoba interesa u njegovim odnosima sa Bongom i upozorava da ima pravo da "preduzme zakonske mere".

Kušner u saopštenju navodi da se "ponosi što je uvek vodio borbu u korist javnog zdravlja u Africi", ali Peanove optužbe bi mogle da predstavljaju politički problem za ministra, ocenjuju mediji.

Kušner je osnivač Lekara bez granica i prvi šef Misije UN na Kosovu.

Pean ne krije da knjiga predstavlja napad na Kušnera koga optužuje da je stao na stranu američkih interesa i da je izvrtao činjenice o sukobima u Ruandi, Darfuru i bivšoj Jugoslaviji.

Pean kaže da se "zainteresovao" za Kušnera upravo zbog njegovog približavanja režimu u Ruandi i zbog nove politike prema toj zemlji otkako je došao na mesto ministra inostranih poslova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.