Knić: Predloženo gašenje odeljenja u šest sela sa manje od pet đaka

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Mar.2019, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knić: Predloženo gašenje odeljenja u šest sela sa manje od pet đaka

Na području opštine Knić predloženo je gašenje šest isturenih odeljenja osnovnih škola koje imaju manje od pet đaka, rečeno je danas agenciji Beta.

U toj opštini Beti je rečeno da je predloženo gašenje isturenih odeljenja osnovnih škola u selu Bečevica sa jednim đakom, Grivcu i Ljuljacima sa po četiri đaka, Vrbetima sa dva đaka, kao i Leskovcu i Žunjama sa po tri đaka.

Еlaborat o mreži osnovnih škola na teritoriji opštine Knić donet je na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Uredbe Vlade.

Usvojen je na sednici Skupštine opštine Knić pre mesec dana i upućen Ministarstvu prosvete, a konačna odluka biće doneta do početka naredne školske godine.

U opštini Knić kažu da je predlog racionalizacije mreže osnovnih škola urađen na osnovu razuđene teritorije i negativnog prirodnog priraštaja.

Predloženo je da se kapaciteti koji ostanu slobodni posle gašenja odeljenja aktiviraju kroz obrazovni turizam, rekreativnu nastavu, seminare i radionice.

U 2017. godini je u opštini Knić bilo 880 đaka, a prošle godine 68 manje sa tendencijom daljeg smanjenja.

U opštini Knić kažu da uz pomoć države sprovode niz mera za podsticaj nataliteta i da ima pomaka. Prošle godine je rođeno 85 beba, 22 više u odnosu na 2016. godinu.

Ipak, u toj lokalnoj samoupravi kažu da je to "dugotrajan proces" čiji efekti mogu biti vidljivi tek posle jedne decenije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.