Knežević o duvanskoj mafiji

Izvor: RTS, 16.Okt.2009, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knežević o duvanskoj mafiji

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala uzelo iskaz od crnogorskog biznismena Ratka Kneževića, povodom njegovih saznanja o švercu cigareta u Srbiji. Knežević saslušan u Zagrebu i u vezi sa ubistvom Iva Pukanića.

Crnogorski biznismen Ratko Knežević dao je iskaz Specijalnim tužilaštvom za borbu protiv organizovanog kriminala u Beogradu, povodom njegovih saznanja o švercu cigareta u Srbiji, u periodu od 1995. do 1997. godina, saopštilo je to tužilaštvo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Saslušanje je obavljeno u Zagrebu.

Podaci koje je izneo Knežević biće posebno razmatrani sa aspekta mogućnosti korišćenja u već pokrenutim krivičnim postupcima protiv Stanka Subotića Caneta, Siniše Stojčića Badže, Bojane Bajrušević i drugih koji se terete za nelegalni promet duvana, ili u svrhu proširenja ovih postupaka, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo navodi da bi podaci, koje je dobilo od ovog bivšeg bliskog saradnika premijera Crne Gore Mila Đukanović, mogli da se koriste i u svrhu eventualnog pokretanja novih krivičnih postupaka.

Razgovor sa Kneževićem obavljen je u četvrak, 15. oktobra, pošto je u medijima u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori u poslednjih par meseci objavljeno nekoliko izjava, u kojima je crnogorski biznismen izneo značajne podatke o krijumčarenju duvana na području zemalja zapadnog Balkana i Italije devedesetih godina prošlog veka, navodi se u saopštenju.

Takođe, Ratko Knežević i još jedan svedok saslušani su danas u Županijskom sudu u Zagrebu, u vezi sa ubistvom suvlasnika i novinara hrvatskog lista "Nacional" Iva Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića.

Knežević, bivši predstavnik Trgovinske misije Crne Gore u Vašingtonu, u julu je u intervjuima za crnogorske i srpske medije rekao da je za Pukanićevu smrt odgovoran duvanski kartel iza koga stoji crnogorski premijer, a da je organizator Pukanićevog ubistva Stanko Subotić Cane.

Knežević je rekao i da je spomenuti duvanski kartel izuzetno zabrinut zbog istrage ubistva Ive Pukanića na koju je bilo pokušaja da se utiče i diplomatskim kanalima.

S obzirom na to da je istraga u Županijskom sudu tajna, za sada nije poznato da li je Knežević potvrdio ranije iznete optužbe, navodi agencija HINA.

Rođačke, kumovske i interesne veze

Knežević je u ranijim obraćanjima javnosti optužio Subotića, crnogorskog premijera Đukanovića i bivšeg šefa DB Srbije Jovicu Stanišića, da su predvodili kriminalnu organizaciju koja se bavila švercom duvana i organizovala ubistva.

Izneo je konkretne optužbe za pojedina ubistva, iznoseći i imena neposrednih ubica. Knežević je tako saopštio ko je i zbog čega likvidirao Blagotu Sekulića, Vanju Bokana, Darka Raspopovića i Gorana Žugića, kao i Radovana Stojičića Badžu, Jusufa Bulića, Ivu Pukanića i Duška Jovanovića.

Takođe, kako je naveo, dok se u Crnoj Gori ne stvori mentalitet slobodnog pojedinca koji odgovara društvu samo na bazi svoje građanske svesti i savesti, a ne na bazi rođačkih, kumovskih, interesnih ili političkih veza, Crna Gora neće biti demokratska država.

"Plemensko i kumovsko društvo, zasnovano na skrivenim vezama i interesima u kojima se ne zna gde počinje mafija, a završava država, stvara, nažalost, samo nove "Svete krune", "Ndrangete" i „Koza nostre". Siguran sam da građanima Crne Gore takva organizacija, stvorena pred njihovim očima u ovih zadnjih deset i više godina, nikako ne odgovara", poručio je Knežević.

Prema Kneževićevim rečima, današnja državnost Crne Gore rezultat je "predanog rada i braka iz računa srpske Službe bezbednosti pod komandom mogućeg ratnog zločinca Jovice Stanišića, njegovog pulena Stanka Subotića i halapljivosti Mila Đukanovića i njegovog najužeg kruga prijatelja".

"Ta „mafijaško-udbaška" tvorevina stvorena je prljavim novcem ukradenim iz budžeta Srbije, Italije i malim delom BiH i Hrvatske, a i građani Crne Gore su ostali bez svog dela", saopštio je ranije Knežević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.