Knežević: Zdravo mleko za nedelju dana

Izvor: Politika, 23.Feb.2013, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knežević: Zdravo mleko za nedelju dana

Najviše za nedelju dana na policama naših prodavnica imaćemo potpuno zdravo mleko bez sumnji na prisustvo kancerogenog aflatoksina, izjavio je juče ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević. „Za koji dan biće gotove analize kukuruza u skladištima Direkcije za robne rezerve, i tada ćemo sa izvesnošću znati kolike su količine kukuruza koje nisu zaražene. Nameravamo da sav taj kukuruz podelimo farmama kako bismo u najkraćem mogućem roku otklonili bilo kakve sumnje u prisustvo aflatoksina”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rekao je Knežević prilikom uzorkovanja stočne hrane u Fabrici stočne hrane „Jabuka” u Pančevu, prenosi Beta.

Dodao je da će od sutra početi nabavka supstanci pomoću kojih će sav toksin, ako postoji, biti izlučen iz organizama životinja, kako bi se najdalje za nedelju dana na tržištu pojavilo potpuno zdravo mleko. „Uveren sam da je ovo kampanja usmerena protiv naših proizvođača stočne hrane, jer na nekim sajtovima imate manifeste u kojima se traži da se sva stočna hrana u Srbiji stavi van prometa kako bi se nabavljala iz inostranstva. Jedino tumačenje koje imam jeste da ćemo uvoziti neku jeftiniju stočnu hranu u kojoj ima genetski modifikovanih organizama”, rekao je Knežević, dodajući da postoji još jedan lobi, sastavljen od domaćih proizvođača monopolista, koji koriste situaciju da bi istisnuli konkurenciju.

Narednih dana biće završene analize kvaliteta stočne hrane svih 76 velikih srpskih proizvođača stočne hrane, i ukoliko se utvrdi da je ona dobra, biće i dalje isporučivana farmama, dodao je ministar. „Očekujem sankcije prema onima koji su uznemiravali javnost i stvarali pometnju na tržištu, a ja prihvatam odgovornost za sve eventualne propuste ministarstva”, rekao je Knežević.

On je pojasnio da su zbog toga što je analiza jednog istog mleka u dve domaće laboratorije dala različite rezultate uzorci poslati u Holandiju u jedinu referentnu laboratoriju u Evropi. Dodao je da će mleko u zavisnosti od rezultata te superanalize biti ili vraćeno u prodaju ili uništeno.

Na skupu koji je juče održan u Privrednoj komori Srbije stručnjaci su ocenili da je „situacija s kontaminiranim mlekom velika ujdurma, pošto su mleko i hrana u kojoj je otkrivena veća koncentracija aflatoksina potpuno bezbedni za zdravlje ljudi”. „Nema razloga za brigu, otkriveni nivo aflatoksina ne može da ugrozi ljudsko zdravlje”, rekla je načelnica Centra za kontrolu trovanja Vojno-medicinske akademije Slavica Vučinić. Ona je istakla da do raka jetre ili nekog drugog ozbiljnijeg oboljenja ili oštećenja genetskog materijala može da dođe ako je osoba dugo unosila visoke koncentracije aflatoksina.

Prema rečima Dragana Šefera, profesora s Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, problem je nastao u hrani za životinje, pre svega u kukuruzu. Šefer je istakao da je kukuruz vrhunskog kvaliteta izvezen iz Srbije, a da je u Srbiji ostao lošiji kukuruz. „Aflatoksin je došao u mleko preko hrane za životinje, nema bočnih kanala, nema propusta mlekara”, rekao je Šefer i dodao da bi sada ovom kontrolom sav kontaminirani kukuruz trebalo da bude uklonjen ili „razblažen” nekom drugom vrstom žitarica.

Povećani nivo aflatoksina kod životinja ne znači da se on nalazi u mesu, ali je sigurno da ga ima u proizvodima kao što su jogurt, kiselo mleko i sir. „Ne postoji ni teoretska šansa da se on nađe u mesu životinja, jer je nivo zaista veoma mali, a i sve odlazi u jetru i bubrege životinja. Ipak, sigurno ga ima u jogurtu, kiselom mleku i siru”, rekla je profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Dragoslava Radin.

 M. A.

-----------------------------------------------------------

Razmena optužbi naprednjaka i demokrata

Srpska napredna stranka saopštila je da je Demokratska stranka namerno širila paniku među građanima, „kako bi razorila domaću poljoprivredu, zarad interesa njihovih prijatelja tajkuna”. Kako je preneo Tanjug, naprednjaci tvrde da, dok se „hiljade litara mleka prosipa svakog dana”, demokrate „bez imalo stida ne odustaju od uznemiravanja i dovođenja u zabludu javnosti i nastavljaju bezobzirno uništavanje seljaka”. „Demokratska stranka je namerno i planski širila paniku među građanima, kako bi razorila domaću poljoprivredu, zarad interesa njihovih prijatelja tajkuna. Nijedna država u regionu nije podigla toliku paniku i nigde nije toliko seljaka uništeno kao u Srbiji”, navodi SNS.

S druge strane, Demokratska stranka smatra da Vlada Srbije nije reagovala blagovremeno i adekvatno u vezi s prisustvom aflatoksina u mleku, nego je počela s povlačenjem štetnog mleka tek dve nedelje otkad je ono povučeno iz prodaje u regionu, prenosi Tanjug. Kako tvrde u DS-a, Vlada Srbije „očigledno smatra da građani Srbije jedini u regionu nisu zaslužili da dobiju tačne i blagovremene informacije o štetnosti mleka, i da umesto njih treba da gledaju političku predstavu u kojoj nesposobni ministar pije mleko pred kamerama, Vlada ubeđuje građane da smeju da piju mleko, a istovremeno se ono povlači iz prodavnica”.

-----------------------------------------------------------

Zeleni Srbije: Ko su pripadnici GMO lobija?

Zeleni Srbije zatražili su juče od Vlade da otvoreno objavi ko su pripadnici lobija koji se zalaže za uvođenje genetski modifikovane hrane na domaće tržište. „Zeleni Srbije insistiraju na doslednoj primeni i pooštravanju propisa o zabrani proizvodnje, prometa i upotrebe genetski modifikovanih organizama u Srbiji bez obzira na zahteve lobija i trgovaca GMO”, navedeno je u saopštenju te stranke koje je preneo Tanjug. „Zna se čija je dužnost dosledna primena preventivnih mera eliminacije i smanjenja aflatoksina, i pitamo se da li je možda među onima koji su propustili da to i izvrše prisutan GMO lobi”, istakli su Zeleni.

objavljeno: 23.02.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.