Izvor: Press, 05.Mar.2013, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knežević: Uništićemo mleko sa više od 0,05 mikrograma aflatoksina

Knežević je potvrdio da će biti smenjeni svi načelnici uprava koje je imenovao juče Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade, navodeći kao razlog njihovog smenjivanja to što te službe nisu delovale preventivno.
"Ovo je samo posledica njihovog nečinjenja jer je trebalo ranije da budemo upozoreni na neke stvari", rekao je on novinarima posle susreta sa ministrima poljoprivrede iz zemalja regiona.
Knežević je najavio da će u narednih nekoliko dan biti vraćen standard >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << za prisustvo aflatoksina u mleku na 0,05 mikrograma po kilogramu.
" To što smo doneli odluku da povećamo granicu na 0,5 je bila iznuđena mera u cilju spasavanje malih farmera i prerađivača mleka",rekao je Knežević.
Prema njegovim rečima, zaključak ministara je da je situacija sa mlekom pod kontrolom u svim zemljama regiona, a resorni ministri će imati redovne sastanke sve dok se problem ne reši.
Ministri poljoprivrede i spoljne trgovine Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije rekli su da je u njihovim zemljama dozvoljen inivo aflatoksina 0,05 mikrograma po kilogramu, što je u skladu sa evropskim standardima, i istakli da se ta granica neće menjati.
Ministar poljoprivrede Hrvatske Tihomir Jakovina ponudio je Srbiji idrugim zemljama regiona hrvatsku laboratoriju za ispitivanje mleka da u njoj obave dodatne analize.
Jakovina je rekao da "garantuje da je hrvatsko mleko izuzetno visokog kvaliteta" i da je među kvalitetnijima u Evropi.
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da u toj zemlji postoje tenzije povodom povećanog nivoa aflatoksina u mleku u Srbiji ali da se u BiH ne plaše od uvoza srpskog mleka.
"Ne plašimo se mleka i kukuruza iz Srbije", rekao je Šarović.
Ministri su se na sastanku na kojem su razgovarali o bezbednosti hrane u regionu dogovorili da se pojača kontrola stočne hrane i mleka i da se obezbede odgovarajući higijenski uslovi, kao i da unaprede komunikaciju stručnih službi.
Sledeći sastanak trebalo bi da bude održan za mesec dana u Sarajevu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.