Knežević: Postoji problem u sistemu bezbednosti hrane

Izvor: Blic, 14.Mar.2013, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knežević: Postoji problem u sistemu bezbednosti hrane

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je danas da je očigledno da postoji problem u sistemu bezbednosti hrane u Srbiji, a poseban problem je nepostojanje nacionalne referentne laboratorije.

Na sednici Skupštine Srbije o bezbednosti hrane i zdravlju građana, povodom afere sa aflatoksinom u mleku, ministar je rekao da je o tome "u medijima bilo mnogo neistina" i ocenio da je "očigledno reč o dobro organizovanoj političkoj kampanji gde se pokušava uništiti srpski seljak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i selo".

On je, međutim, priznao da snosi deo odgovornosti za nerešene probleme u tom sektoru i da je slučaj sa aflatoksinom u mleku "zatekao" to ministarstvo.

- Priznajem da je deo moje odgovornosti i da nismo stigli da se pozabavimo tim stvarima i da nas je čitav ovaj slučaj zatekao - rekao je Knežević.

Knežević je to rekao posle uvodnog govora inicijator zasedanja, šefa poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića koji je rekao da je zaprepašćen jer na sednicu nije došao i premijer Srbije Ivica Dačić, a "ima vremena da pozira na Kopaoniku".

Jovanović je pitao i gde su ministar finansija Mlađan Dinkić i potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić i ocenio da bez svih njih "ovakva sednica nije ni potrebna".

Jovanović se složio s ministrom Kneževićem da se afera s melkom pretvorila u "političku prljavštinu" i rekao da ga ne interesuje "rat" Srpske napredne stranke i Demokratske stranke, nego odgovornost za funkcionsanje sistema bezbednosti hrane.

Lider LDP je ukazao da su pravilnici o bezbednosti hrane prevaziđeni i da u sistemu postoje praznine jer se ne primenjuje Zakon o bezbednosti hrane.

- To je vaša odgovornost. Kako ćemo zaštiti srpski agrar? - pitao je ministra Jovanović i zatražio da se formiraju timovi koji bi preispitali pravilnike i da se uspostavi saradnja vlada Srbije i Vojvodine.

Jovanović je napomenuo da je odgovornost za funkiconisanje sistema na onoj strani koja presudno utiče na njegovo funkcionisanje. On je podsetio da je u Srbiji oko 1,2 miliona tona kukuruza u klipu i pola miliona u zrnu pomešano sa toksičnim.

Knežević je kazao da su pravilnici o bezbednosti hrane doneti od 2009. do 2011. i da odgovornost za kvalitet hrane imaju proizvođači, dok je država kontrolor.

- Sistem pokazuje manjkavosti i u čitavoj Evropskoj zajednici - kazao je Knežević, navodeći primere afera sa hranom u Evropi među kojima i pojavu aflatoksina u mleku u zemljama regiona.

Ministar poljoprivrede je naveo da je poseban problem nepostojanje nacionalne referentne laboratorije za koju je Srbija od 2003. dobila oko osam miliona evra donacija, koja je dva puta bila svečano otvarana, ali ni danas ne radi.

- Problem je i to što inspekcijske službe imaju premalo inspektora i što nisu dobro opremljene - rekao je Knežević.

- Sistemski, inspektori se nalaze u više ministarstava i radimo na predlogu reforme inspekcijske službi, ali to ne može preko noći da se uradi - rekao je Knežević.

Na skupštinskoj sednici o bezbednosti hrane su i ministri zdravlja, trgovine i pravde, Slavica Đukić Dejanović, Rasim Ljajić i Nikola Selaković.

Dejanovićeva: Građani nisu bili ugroženi

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da građani nijednog trenutka nisu bili zdravstveno ugroženi kada je reč o nivou aflatoksina u mleku.Dejanovićeva je na sednici posvećenoj bezbednosti hrane, koja je zakazana za zahtev poslaničke grupe LDP, rekla da je u tom periodu došlo do stvaranja panike i pojasnila svoju izjavu da gradjani treba sami da odluče da li će da piju mleko.

Ona je objasnila da je građanima koji su bili u strahu poručila da neće imati štetne posledice, da ne moraju da piju mleko nekoliko dana, ako se plaše dok ne stignu rezultati iz laboratorije u Holandiji, a oni koji ga piju neće imati štetne posledice po zdravlje.

- Ta moja izjava istrgnuta je iz konteksta - rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, standard koji od 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramnu je standard kojem i Srbija treba da teži. Ona je, međutim, upozorila, da "ako se prethodni standardi ne standradizuju", taj takođe neće biti moguće ispoštovati.

Povezane vesti: Stefanović: Građani će saznati sve o aferi sa mlekom Milisavljević: Narušen sistem kontrole hrane Babić: Dozvoljena količina aflatoksina od sledeće sednice Vlade ponovo 0,05 U Srbiju iz Crne Gore vraćeno 110 tona mleka Sednica o bezbednosti hrane 14. marta

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.