Ključni izazovi u 2009. godini

Izvor: RTS, 01.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ključni izazovi u 2009. godini

Državno rukovodstvo zacrtalo je da Srbija 2009. godine stekne kandidaturu za članstvo u EU i da se domogne bele šengen liste. Ključne izazove vide i u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje kao važnog faktora stabilnosti na Balkanu.

Srbija bi mogla jače da zalupa na evropska vrata. Stavovi zvaničnika iz Brisela ukazuju na to, ali politička elita treba da odluči kojim će pravcem, ocenjuje stručna javnost.

Evropa prioritete Srbije vidi u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i reformi pravosuđa. Međutim, zbog neizvesnosti koje nosi svetska finansijska kriza podjednako su zabrinuti političari, ekonomisti i građani.

Veća odgovornost u 2009. godini očekuje se i od vlasti i od opozicije.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht vladajuću koaliciju kritikuje što u njoj često štrče parcijalni interesi, a opoziciji je, kaže često važnije sopstveno viđenje istine bez obzira na to ima li potporu u realnosti.

"Mislim da će ključni izazov biti, pre svega, u kojoj meri će uspeti da se konsoliduju sve institucije od parlamenta do ministarstva, do lokalne samouprave. Mislim da će ključni izazov biti u postizanju mnogo ozbiljnijeg, dubinskog konsenzusa o tome gde zemlja ide", kaže Liht.

Ne treba da paničimo, savetuju ekonomisti, ali poslednjih godina opustili smo se, više smo uvozili nego izvozili, a potrošnja je bila veća od proizvodnje. To smo uspevali da nadoknadimo prilivom stranog kapitala. Sada, međutim, moramo da se oslonimo na sopstvene snage.

"Ljudi će morati da vode računa o svom poslu, preduzeća će biti u problemima da održe proizvodnju i izvozna tržišta", upozorava ekonomista Vladan Vučković.

"Država treba sve to da nadgleda i da iz jednog budžeta, preko koga ne mogu svi da se namire, proba da zadrži socijalni mir i da održi kakvu takvu ekonomsku i političku stabilnost", rekao je Vučković.

U devetu godinu tranzicije, kao i u mnoge prethodne, ulazimo zagledani u kursnu listu. Neisvesno je kako će se svetski finansijski krah odraziti na stabilnost dinara. Međutim, ako se setimo da je Srbija devedesetih preživela hiperinflaciju, onda nema razloga da nemamo nadu.

Sociolozi savetuju - u 2009. godini san o velikom novcu zamenite pravim vrednostima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.