Ključna saradnja Ružića i Mišćević

Izvor: B92, 04.Sep.2013, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ključna saradnja Ružića i Mišćević

Beograd -- Generalna sekretarka Evropskog pokreta Maja Bobić smatra da će biti neophodna dobra koordinacija između Branka Ružića i Tanje Miščević.

Bobićeva je dodala i da institucionalna struktura pregovaračkog procesa još nije u potpunosti zaokružena.

"Mislim da čak ni ovim odlukama vlade još nije zaokružena u potpunosti institucionalna struktura i da ćemo to morati da vidimo u nekim narednim danima - ko će biti članovi tima, kako će biti definisana ta koordinacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komunikacija, koja će biti uloga Ministarstva spoljnih poslova, predsednika valde, Saveta za evropske integracije...", rekla je Tanjugu Bobićeva.

Ona je dodala da će, kako joj se čini, Miščevićeva biti zadužena za stručni i tehnički deo pregovora, a Ružić za stepen političke koordinacije.

Međutim, poručuje, veoma je važno da oboje imaju političku podršku celokupne vlade.

"Biće neophodno da postoji veoma dobar stepen razumevanja i koordinacije između Ružićevog ministarstva, Kancelarije za evropske integracije, glavnog pregovarača, ali i Ministarstva spoljnih poslova", rekla je ona.

Na pitanje da li direktor Kancelarije za evropske integracije može da budu Ružić ili Miščevićeva, generalna sekretarka Evropskog pokreta kaže da nema prepreke da neko od njih bude na njenom čelu, pa i neka treća ososba.

"I Miščević bi mogla da bude na čelu Kancelarije, tu ne postoje neke prepreke, ali ne postoje ni jasna pravila, ni recepti za bilo koju zemlju, odnosno na koji način će da uredi tu strukturu. Ne postoji prepreka da glavni pregovarač bude na čelu Kancelarije", ukazuje Bobićeva.

Inače, odlukom Vlade Srbije, ministar bez portfelja Branko Ružića ovlašćen je da usmerava i usklađuje rad ministarstava i posebnih organizacija u oblasti evropskih integracija, a Tanja Mišćević da kao šefica Pregovaračkog tima vodi pregovore o pristupanju Srbije EU.

Institucionalna struktura pregovaračkog procesa još nije u potpunosti zaokružena.

Vlada je, odlukom premijera, objavljenom u najnovijem "Službenom glasniku", navela da se pod usmeravanjem i usklađjivanjem rada ministarstava i posebnih organizacija, što je Ružićev delokrug rada, "podrazumeva vođenje i koordinacija procesa pridruživanja Srbije EU".

Ružić je, po odluci, u okviru toga zadužen za koordinaciju pripreme, izrade i sprovođenja pregovaračke pozicije Srbije za pregovore o pristupanju EU.

Vođenje i koordinacija procesa sprovođenja Nacionalne strategije za pristupanje EU i Nacionalnog programa za integraciju Srbije u EU takođe spadaju u Ružićeva zaduženja.

Koordinacija procesa programiranja Instrumenata za pretpristupnu pomoć i usklađivanja nacionalnih prioriteta sa prioritetima utvrđenim u Višegodišnjem indikativnom planskom dokumentu, takođe su deo njegovog delokruga rada.

Ružić je ovlašćen, po odluci, i za koordinaciju saradnje Srbije sa Evropskom investicionom bankom i Bankom za razvoj Saveta Evrope.

Pregovarački tim, na čijem je čelu Miščevićeva, obavlja komunikaciju sa institucijama EU, državama članicama EU, kao i s državama koje imaju status kandidata za članstvo u EU.

Zadatak tog tima je i da razmatra sve akte koji su od značaja za pregovore o pristupanju Srbije EU.

Pregovarački tim podnosi Vladi izveštaje o stanju pregovora nakon svakog sastanka međuvladine konferencije između Srbije i EU, kao i posebne izveštaje ukoliko to Vlada zatraži, navodi se u odluci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.