Ključa u Republici Srpskoj, pritisci sve veći: Srbi neće postati nacionalna manjina

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 11:49

Ključa u Republici Srpskoj, pritisci sve veći: "Srbi neće postati nacionalna manjina"

Predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da su Kancelarija visokog predstavnika i Ustavni sud instrumenti za politički obračun sa Srpskom.

Ona je navela da je preka potreba da se reformiše Ustavni sud BiH i da OHR okonča mandat u BiH.

"Da ode OHR i da nas puste da živimo svoj demokratski život u okviru BiH", kazala je Cvijanović, komentarišući poslednje odluke koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Ona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dodala da će RS nastaviti pravno-političkim sredstvima da se bori za svoj svoj status, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nenad Stevandić ocenio je da su za postojeću krizu u BiH odgovorne strane sudije u Ustavnom sudu BiH i, kako je naveo, takozvani visoki predstavnik, koji deluju "izvan dejtonskih principa i nameću silu, zanemarujući koncept konsenzusa tri naroda i dva entiteta".

Stevandić je istakao da "neće biti ostvaren njihov cilj da srpski narod u BiH pretvore u nacionalnu manjinu, izloženu nasilju koje trpe Srbi na Kosovu i Metohiji".

On je još rekao da je Republika Srpska potpuno demokratsko društvo, dok je Kristijan Šmit nelegitiman jer ga nije imenovao Savet bezbednosti UN, zbog čega su nelegalne i njegove odluke.

"Šmit bi mogao da odgovara za zločin narušavanja mira. Naći ćemo mehanizme za to i pokrenuti odgovornost pred nemačkim zakonodavstvom", rekao je predsednik Narodne skupštine RS.

Prema njegovim rečima, narodni poslanici, koje su građani izabrali na izborima, imaju imunitet za sve odluke koje donose u NSRS.

Ministar bezbednosti BiH Nenad Nešić ocenio je da postupci Kristijana Šmit izazivaju zabrinutost i uznemirenost građana.

"Sve to pojačano je retorikom iz Sarajeva koje priziva strani intervencionizam i BiH pretvara u koloniju", rekao je Nešić, ocenivši da neće biti novih sukoba u BiH.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je u subotu nametnuo nove odluke kojima je poništio zakone o neobjavljivanju odluka Ustavnog suda na prostoru RS i neobjavljivanju njegovih odluka u Službenom glasniku RS.

Izmenio je i odredbe Krivičnog zakona, prema kojima je neprovođenje njegovih odluka krivično delo, za šta je zaprećena kazna zatvorom od šest meseci do pet goidna, kao i mogućnost smene sa dužnosti.

Šmitove odluke podržale su SAD, Velika Britanija i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.