Ključa u Izraelu: Krvavi sukob Jevreja i Palestinaca nikad bliži; Katastrofalne posledice

Izvor: B92, 09.Apr.2023, 15:54

Ključa u Izraelu: Krvavi sukob Jevreja i Palestinaca nikad bliži; "Katastrofalne posledice"

Preko dvesta jevrejskih vernika ušlo je u Hramovnu goru nakon što su se Palestinci zabarikadirali u džamiji Al Aksa, što je izazvalo zabrinutost od sukoba.

Izraelska policija je odlučila da ne uđe u džamiju Al Aksa pre nego što je dopustila jevrejskim posetiocima da nakon jutarnje molitve uđu u kompleks Hramovne gore, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska policija je odlučila da ne uđe u džamiju Al Aksa pre nego što je dopustila jevrejskim posetiocima da nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jutarnje molitve uđu u kompleks Hramovne gore, prenosi Tajms of Izrael. Jevreji su pod policijskom pratnjom ušli u kompleks u grupama od dvadesetak ljudi, uz povike pojedinih muslimanskih vernika, ali bez nasilja.

Palestinci su se noćas zabarikadirali u džamiji Al Aksa, što je izazivalo zabrinutost da bi mogli da izbiju sukobi ukoliko izraelska policija odluči da ih udalji sa te lokacije.

Od početka nedeljne muslimanske jutarnje molitve, tzv. sabah-namaza, ulaz u kompleks Hramovne gore, svetog mesto za Jevreje, muslimane i hrišćane, bio je otvoren i policija nije pokušavala da udalji palestinske vernike koji klanjaju u Al Aksi.

Nemiri pred trećim po važnosti svetilištem u islamskom svetu izazvali su talas reagovanja.

Jordansko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je u subotu uveče na "katastrofalne posledice" ako izraelske policijske snage uđu u Al Aksu da uklone Palestince, ističući da bi takav potez situaciju preusmerio ka većoj napetosti i nasilju.

Reagovao je i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji je izraelskom predsedniku Isaku Hercogu poručio da njegova zemlja "neće nemo posmatrati provokacije i pretnje po status i duhovnost džamije Al Aksa".

Ističući neophodnost sprečavanja da incidenti, koji se ponavljaju svakog meseca ramazana, postanu sudbina regiona, Erdogan je izrazio spremnost njegove zemlje da pomogne da se dođe do srži problema i da se preduzmu koraci ka uspostavljanju pravednog i trajnog mira.

U nedeljama nakon početka meseca ramazana, izraelska policija je u više navrata uklanjala Palestince koji su pokušali da prenoće u džamiji Al Aksa, navodno zbog zabrinutosti da su se spremali da napadnu Jevreje koji posećuju Hramovnu goru.

Desetine Palestinaca je povređeno ili uhapšeno u sukobima sa izraelskom policijom.

Nakon sukoba, iz Pojasa Gaze su ispaljene rakete ka južnom Izraelu, a narednih dana usledili su raketni napadi iz Libana.

Ukupno 34 rakete ispaljene su sa teritorije Libana ka Izraelu u najžešćem napadu ove vrste još od 2006. godine, ali je svega nekoliko projektila prošlo kroz štit izraelske protivvazduhoplovne odbrane, ranivši pritom dve osobe.

Izraelska vojska je odgovorila gađajući ciljeve koji pripadaju Hamasu u južnom delu Libana, ali i vazdušnim udarima na Siriju.

Hramovna gora, na kojoj se nalazi Al Aksa, sveto je mesto i za hrišćane i za Jevreje, jer su se tu nalazili Hram kralja Solomona koji su uništili Vavilonci i hram koji su sa zemljom sravnili Rimljani u prvom veku nove ere.

Izrael je ovaj deo Jerusalima osvojio od Jordana tokom Arapsko-izraelskog rata 1967. godine i smatra ga integralnim delom prestonice. Ipak, izraelske vlasti su decenijama sprečavale jevrejske verske obrede na tom mestu kako bi sprečile izbijanje nasilja.

Dozvola za održavanje diskretnih obreda na obodima Al Akse, koje su izraelske vlasti odobravale poslednjih godina, razbesnela je Palestince, ali i čitav niz muslimanskih država, posebno otkad su najradikalniji Jevreji počeli da najavljuju izgradnju novog hrama unutar ovog kompleksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.