Ključ formiranja nove srpske vlade u rukama socijalista

Izvor: Southeast European Times, 15.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ključ formiranja nove srpske vlade u rukama socijalista

Stranke sa obe strane političkog spektra u Srbiji pokušavaju da pridobiju podršku Socijalističke partije Srbije za formiranje nove vlade, posle nedeljnih izbora koji nisu doneli jasan ishod.

15/05/2008

(Blic, Juronjuz - 15/05/08; AP, Rojters, AFP, DPA, RFE/RL, VOA, Beta, B92 - 14/05/08)

Prozapadni predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u sredu (14. maja) da je spreman da pregovara sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) o koaliciji, posle nedeljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << parlamentarnih izbora koji nisu doneli jasan ishod.

Koalicija Za evropsku Srbiju na čelu sa Tadićevom Demokratskom strankom (DS), osvojila je 39 odsto glasova i imaće 102 od 250 mandata u parlamentu. Međutim, ona nije uspela da dobije većinu od 126 poslaničkih mesta.

Drugi i treći na izborima -- ultranacionalistička Srpska radikalna stranka (SRS) i koalicija Demokratske stranke Srbije (DSS) odlazećeg premijera Vojislava Koštunice i Nove Srbije (NS) -- dobili su 78 i 30 mandata. Oni su brzo počeli da rade na formiranju vlade, ali ni oni nemaju neophodnih 126 mandata.

Koalicija oko SPS-a pokojnog diktatora Slobodana Miloševića, koja je bila četvrta na nedeljnim izborima, osvojila je 20 mandata, što ju je učinilo odlučujućim faktorom. Sada se i proevrospki i nacionalistički tabor trude da pridobiju njenu podršku.

Tadić je opisao SPS kao "potpuno prihvatljivog koalicionog partnera" za svoj DS.

"Obe stranke dele ideale Socijalističke internacionale i obe se zalažu za socijalnu reformu, stvaranje sistema socijalne pravde i jednakih mogućnosti za sve", rekao je predsednik. "To su principi na kojima je zasnovana i sama EU."

Svakoj koaliciji između SPS i Za evropsku Srbiju i dalje je potrebna podrška neke od četiri druge grupacije koje su prešle cenzus od 5 odsto. Liberalno demokratska partija, stranka sa čvrstim prozapadnim stavom, osvojila je 13 mesta, dok će etnički savezi Bošnjaka, Mađara i Albanaca iz Preševske doline imati ukupno sedam mandata.

Ukazujući na "ogromnu" podršku birača njegovoj proevropskoj koaliciji, Tadić je u sredu kritikovao pokušaj SRS i DS da formiraju vladu, obećavajući da će "braniti volju naroda svim demokratskim i legitimnim sredstvima".

Treće mesto Koštunicine koalicije i 12 odsto glasova pokazuje da su birači odbacili Koštunicu, kaže Tadić, dodajući da je "politika mržnje i agresije izgubila" od "politike nastavka evropske integracije".

Prema pisanju beogradskog dnevnika Blic, DS je ponudila mesto potpredsednika vlade lideru SPS Ivici Dačiću, a mesto ministra za kapitalne investicije visokom zvaničniku SPS Milutinu Mrkonjiću.

U međuvremenu, Dačić je sastanak sa Koštunicom održan u sredu opisao kao produktivan.

"Sutra ćemo izložiti neke naše programe", izjavio je on novinarima. "Oni se odnose na penzije, rad, zdravstvo i obrazovanje". On je odbio da komentariše izglede za ulazak njegove stranke u koalicionu vladu na čelu sa DS-om.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana nagovestio je u utorak da će 27-člana Unija podržati svaku proevropsku vladu.

U međuvremenu, prema izveštajima srpskih medija, na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Beogradu, lider Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić rekao je da su se SRS, DSS i SPS “složili [oko] principa” koalicione većine u Gradskom veću Beograda.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.