Klizište zakopalo arheološko nalazište kod Valjeva

Izvor: Press, 27.Maj.2014, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klizište zakopalo arheološko nalazište kod Valjeva

Za rudnike na Medvedniku znalo se još u rimsko doba, a popis arheoloških nalazišta valjevskog kraja beleži rudnik u selu Rebelju, sa ostacima okana iz perioda rimske dominacije.
Dragana Lazarević-Ilić, istoričar i muzejski savetnik Narodnog muzeja, u svojim stručnim radovima navodi da je lokalitet rimskog rudnika na strmoj padini pokrivenoj šumom, 50 metara južno od zaseoka Vreoci.
I samo ime sela, kako smatraju istoričari, asocira na latinsku reče “rebellem” (buntovnik), >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << što ukazuje na pretpostavku da su prvi rudari, ujedno i stanovnici naselja, bili buntovnici protiv rimske vlasti. Dalji istorijski spisi otkrivaju da su u 14. veku u Rebelju rudari bili Sasi, a da je eksploatacija bakra trajala i vekovima kasnije.
- U istražnim radovima sprovedenim šezdesetih godina 19. veka Rebelj je evidentiran kao rudište, a na pokušaj da se ožive rudarski poslovi ukazuje i osnivanje srpskog rudarskog društva „Podgorski rudnici“ oko 1865. godine. Njegov cilj je bio eksploatacija bakarne rude u valjevskoj Podgorini. Podaci pokazuju da je 1903. godine dodeljeno nekoliko dozvola za eksploatisanje rude, a bili su zainteresovani, Englezi, Francuzi i Italijani. Rudnike su najpre eksploatisali Englezi, da bi potom nalazište od njih otkupili Francuzi. U to vreme napravljena je topionica, izgradjeno 40 zgrada, a u rudnicima je posao našlo izmedju 250 i 300 ljudi. Koncesiju 1905. godine kupuje francuski finansijski magnat A. Sojcer, ali zakup biva kratkoročan zbog procene da su nalazi rude siromašni – objašnjava Dragana Lazarević-Ilić. 
Kasniji pokušaji da se rebeljski rudnici aktiviraju bili su neuspešni, pa su okna ostala arheološki lokalitet. Meštani ovog sela kažu da je klizište otvorile procepe na pojedinim mestima duboke i po 100 metara, tako da su rudarska okna još iz rimskog doba najverovatnije završila duboko pod zemljom. 
Dok je u rudnicima pre dva veka radilo 300 ljudi, ceo Rebelj danas ima 100 stanovnika. Od toga, 40-ak njih je moralo da bude iseljeno iz svojih domova zbog klizišta koje je promenilo konfiguraciju tog dela Medvednika

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.