Klize u rat?

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 15:25

Klize u rat?

Zaraćene frakcije Sudana pokazale su ograničenu moć koju SAD, Saudijska Arabija i druge strane sile imaju u okončanju dvomesečnog sukoba.

Čini se da ni vojska ni paravojne Snage za brzo reagovanje (RSF) nisu dovoljno zavučene u ćošak da ozbiljno shvate pregovore o prekidu vatre u Džedi, za šta diplomate delimično okrivljuju rivalske regionalne sile koje se povezuju sa različitim stranama, piše Rojters.

Dovođenje većeg broja regionalnih igrača da podrže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovore, kao što su Egipat, koji vidi vojsku kao najbolju opkladu za stabilnog suseda, i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su podržavali lidera RSF u prošlosti, može biti ključ za napredak, rekao je jedan američki zvaničnik.

Za sada, posle skoro dva meseca rata, treća po veličini afrička nacija i njenih 49 miliona ljudi, od kojih je blizu 2 miliona već napustilo svoje domove – juri ka dubljoj humanitarnoj krizi sa sopstvenim farmama u opasnosti da propadnu i nesposobnim za pomoć da dopre do svih onih kojima je potrebno nakon što su delovi glavnog grada i zapadnog Sudana postali ratna zona.

"Niko neće ozbiljno pregovarati sve dok ne osete da vojni balans više nije pokretljiv", rekao je analitičar Instituta Rift Valei Magdi El Gizouli. "Unutrašnja dinamika ovog rata je malo iznad onoga na šta spoljni akter zaista može da utiče."

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.