Klinton: Asad da obustavi nasilje

Izvor: B92, 01.Apr.2012, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klinton: Asad da obustavi nasilje

Istanbul -- Državna sekretarka SAD Hilari Klinton apelovala je na sirijski režim da prekine operacije protiv civila, jer će se u suprotnom suočiti sa ozbiljnim posledicama.

"Naša poruka mora biti jasna onima koji izdaju naređena i onima koji ih izvršavaju: prestanite da ubijate svoje sugrađane ili ćete se suočiti sa ozbiljnim posledicama", izjavila je Klintonova na konferenciji "Prijatelji Sirije", koja se danas održava u Istanbulu.

Ona je kazala da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SAD sirijsku opoziciju, koja već godinu dana demonstrira protiv Asadovog režima, snabdevaju opremom za komunikaciju, preneo je Rojters.

Američka državna sekretarka je dodala da je Asadova vlada, izgleda, prekršila obećanja, iako je prihvatila mirovni plan zajedničkog specijalnog izaslanika UN i Arapske lige za Siriju Kofija Anana.

Ananovim planom je predviđeno obustavljanje nasilja, svakodnevni dvosatni humanitarni prekid vatre i omogućavanje pristupa humanitarne pomoći svim delovima Sirije, koji su ugroženi zbog sukoba, kao i sveobuhvatni politički proces koji će predvoditi Sirija, pravo na demonstriranje i oslobađanje uhapšenih aktivista.

Konferenciji "Prijatelji Sirije" ne prisustvuju izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, niti predstavnici Rusije, Kine i Irana, koji su važni saveznici Sirije.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je rekao da treba podržati pravo sirijskog naroda na "legitimnu odbranu" od represije, ukoliko UN po tom pitanju ne budu ništa učinile.

"Ukoliko Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija još jednom propusti istorijsku šansu, za međunarodnu zajednicu neće biti drugog izbora, nego da podrži pravo sirijskog naroda na legitimnu odbranu", rekao je on obraćajući se predstavnicima 74 zemlje i sirijske opozicije.

Erdogan je kazao da je sirijski narod žrtva "masovne egzekucije" koju čine pripadnici režima u Siriji.

"Međunarodne organizacije kažu da je tokom represije u Siriji poginulo više od 9.000 ljudi, ali ja mislim da je taj broj mnogo veći", dodao je turski premijer.

On je naglasio da Turska ne podržava bilo koji plan koji bi omogućio sirijskom režimu da opstane.

"Nema i ne može biti govora o tome da se podrži plan koji bi režimu koji ugnjetava svoj narod omogućio da se održi na vlasti", rekao je Erdogan.

Predsednik Sirijskog nacionalnog saveta Burhan Galiun je od međunarodne zajednice zatražio da Savet prizna kao jedinog legitimnog predstavnika Sirije.

On je najavio da će Savet početi da daje plate pripadnicima Slobodne sirijske vojske, koja se bori protiv aktuelnih vlasti u Siriji.

"Savet će početi da daje plate oficirima, vojnicima, i svim drugim članovima Slobodne sirijske vojske", rekao je Galiun.

Šef Arapske lige Nabil Al Arabi je apelovao na učesnike skupa da izvrše pritisak na Savet bezbednosti UN da sprovede odluke koje su donesene protiv režima predsednika Sirije Bašara al-Asada.

Galuin je juče na učesnike skupa apelovao da podrži naoružavanje sirijskih pobunjenika.

"Mi smo u više navrata pozvali da se naoruža Slobodna sirijska vojska. Želimo da Konferencija Prijatelji Sirije podrži taj zahtev", rekao je on.

Ideju o naoružavanju sirijskih pobunjenika podržali su Katar i Saudijska Arabija, ali ne i SAD.

Prema podacima UN, od marta prošle godine, kada je počela pobuna protiv Bašara al-Asada, u Siriji je poginulo više od 9.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton,   Sirija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.