Klimatske promene povezane s povećanjem bolesti

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Mar.2017, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klimatske promene povezane s povećanjem bolesti

Globalno zagrevanje koje doprinosi povećanom zagađenju vazduha i promeni staništa komaraca koji su prenosioci zaraznih bolesti, povezano je s povećanim oboljevanjem ljudi, ocenila je danas grupa američkih medicinskih udruženja.

"Konzorcijum lekarskog društva o klimi i zdravlju" (Medical Society Consortium on Climate and Health), koji okuplja polovinu medicinskih udruženja u SAD, navelo je da stanovništvo više boluje od astme i bolesti pluća i srca, kao i od infektivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << oboljenja.

Američko udruženje želi da pokrene kampanju kako bi političari bolje razumeli opasnosti po zdravlje koje donose klimatske promene.

Ta grupa se zalaže za prelazak na čiste izvore energije i za promenu navika Amerikanaca, pozivajući ih i da radije koriste bicikl nego automobil kao prevozno sredstvo.

Pored plućnih i bolesti disajnih organa, naučnici su naveli da klimatske promene dovode do promene staništa komaraca koji prenose infektivne bolesti, kao što su virusi Zapadnog Nila, zika ili denge.

Te bolesti koje su učestalije u toplim područjima, sada se pojavljuje i severnije gde je hladnije, zbog globalnog zagrevanje, ukazuje se studiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.