Klimatske promene istinska opasnost za čovečanstvo (2): Okeani rađaju ubice

Izvor: Vesti-online.com, 16.Jan.2018, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klimatske promene istinska opasnost za čovečanstvo (2): Okeani rađaju ubice

Svet je u 2016. s posebnim strahom pratio razorne uragane Harvi i Irma koji su pogodili Karibe i južne obale SAD. Većina uragana koji su u poslednje vreme pogodili Ameriku nastali su na istom mestu, a reč je o lokaciji blizu obale Zapadne Afrike, blizu Zelenortskih ostrva. Na tom mestu dolazi do sudara vrućih suvih vetrova koji dolaze iz Sahare i hladnijih i vlažnijih vetrova koji dolaze s vlažnih područja na jugu.

Za razliku od vremena u Americi, koje se menja od zapada >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prema istoku, ovaj afrički se kreće od istoka prema zapadu. Ovi vetrovi se zapravo stvaraju tokom cele godine, a onda baš u septembru postaju najjači. Ti vetrovi prelaze preko toplih ekvatorijalnih voda i izazivaju rast toplog i vlažnog vazduha iznad Atlantika.

Taj natprosečno topao i vlažan vazduh stvara oluje i neverovatno brze vetrove koji se retko mogu videti. Kad vetar dosegne brzinu od 120 kilometara na sat, on postaje uragan prve kategorije.

Prema snazi se klasifikuju različito, a najuvreženija je Safir-Simpsonova podela na pet kategorija, pri čemu vetrovi iz one najviše dostižu brzine veće od 252 kilometra na sat u neprekidnom trajanju od najmanje 10 minuta. Od 1950. se koristi internacionalna klasifikacija prema razornoj moći po kojoj se uragani dele na pet kategorija.

Ukoliko su uslovi dobri, vetrovi dostižu brzinu veću od 240 kilometara na sat. To je onda uragan pete kategorije, najjači na Zemlji. Većina ovih uragana se "razbije" iznad Kariba ili ostrva po američkoj Istočnoj obali, odnosno tu završavaju. Neki od njih pređu Meksiko i završe na Pacifiku, što se recimo i dogodilo 2014. kada je uragan Izel pogodio Havaje.

Klimatske promene istinska opasnost za čovečanstvo (1): Nebo nema miljenike

Uragane hrani topao vlažan vazduh nad zagrejanim vodama okeana u ekvatorijalnom području. U tom smislu je globalno otopljavanje u direktnoj vezi sa sve češćim uraganima, baš kao i topljenjem leda na polarnim kapama. Zagrevanje okeana je smrtonosna posledica sve toplije klime. Naime, ponekad se događa da iznad mora nastanu i ogromni vrtlozi vazduha, široki stotinama kilometara. To su takozvani vrtložni sistemi vetrova.

Uragani najveće štete uzrokuju kada s mora pređu na kopno. Najskuplji i jedan od pet najsmrtonosnijih u istoriji SAD bio je Katrina koja je 2005. odnela negde između 1.200 i 1.800 života. Blage verzije takvih vetrova postoje i na Jadranu, a lokalno stanovništvo ih naziva "pijavicama".

Praksa imenovanja tropskih ciklona uvedena je odavno jer je imena lakše pamtiti nego brojeve. U Drugom svetskom ratu tu su praksu proširili meteorolozi američke vojske. Njima su nedostajale devojke po kojima su krstili tropske oluje. Ipak, Meteorološka služba SAD je 1979. odlučila da se na listu imena uragana stave i muška imena, kako bi se ispoštovala politika ravnopravnosti među polovima. Od 1953. SAD počele su da imenuju oluje ženskim imenima.

Lista imena određena je unapred. Predvodila ju je Alis, sledile su Barbara i Kerol i tako dalje. Tek 25 godina kasnije na listi je dodato šest muških imena. Slična praksa je i na Dalekom istoku gde tajfuni dobijaju imena.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.