Klima i vreme utiču na jajnike

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Nov.2017, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klima i vreme utiču na jajnike

Kada će žena ući u menopauzu ne zavisi samo od trenutka smanjivanja i gubitka jajnih ćelija, već i od smene godišnjih doba, tvrde mađarski stručnjaci sa Ginekološke klinike u Pečuju.

Na ovu životnu promenu posebno utiče prolećna i jesenja ravnodnevica.

- Najveći broj žena u menopauzu ulazi posle prolećne ravnodnevice, dok je nakon jesenje primetno manji. Menopauza najčešće nastupa u martu, aprilu i junu, a najređe u avgustu i decembru. Čini se da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << naše otkriće o uticaju godišnjeg doba na nastanak klimaksa podržava tvrdnju o važnosti uticaja faktora životnog i klimatskog okruženja na reproduktivnu sposobnost žene čak i kada ona opada.

Otkriće je važno jer pokazuje da i drugi uslovi kao što je dužina dana, temperatura i vlažnost vazduha izuzetno utiču na funkciju jajnika, ističe rukovodilac istraživanja profesor dr Janoš Garaji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.