Kleper:Snoudene, vrati šta si ukrao

Izvor: B92, 30.Jan.2014, 01:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kleper:Snoudene, vrati šta si ukrao

Vašington -- Šef američke Nacionalne obaveštajne službe (NSA) Džejms Kleper je pozvao Edvarda Snoudena da vrati dokumenta koja je ukrao.

Kleper je rekao da je bivši saradnik NSA naneo veliku štetu nacionalnoj bezbednosti Amerike objavljivanjem tajnih dokumenata.

Snouden, koji je dobio privremeni azil u Rusiji, svetskoj javnosti je obelodanio da je američka NSA špijunirala lidere Evropske unije i ostatka sveta, kao i građane.

Čelnik 16 objedinjenih agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u SAD oštro je kritikovao Snoudena pred Odborom Senata za obaveštajne službe, rekavši da je njegovo objavljivanje dokumenata pomoglo američkim neprijateljima i potkopalo saradnju SAD sa međunarodnim partnerima.

"To što je Snouden ukrao i obelodanio daleko je od njegove proklamovane zabrinutosti za takozvani domaći program nadzora", rekao je Kleper, prenosi AFP.

Kao rezultat toga, američke obaveštajne službe izgubile su ključne izvore za prikupljanje stranih podataka, uključujući i neke koje su delile sa partnerima, upozorio je on i zatražio od Snoudena da vrati dokumenta.

"Snouden tvrdi da je pobedio i da je njegova misija završena. Ako je tako, pozivam ga da vrati preostala ukradena dokumenta koja još nisu objavljena kako bezbednost SAD ne bi pretrpela još veću štetu", rekao je on.

Američki neprijatelji sada proučavaju američke obaveštajne izvore i metode što će, kako je rekao, otežati posao bezbednosnim službama SAD.

Oni menjaju svoj način komunikacija, rekao je Kleper i dodao da je Snoudenovo obelodanjivanje dokumenata ugrozilo živote američkih obaveštajnih službenika, diplomata i vojnika.

Podsetimo, bivši norveški ministar Bord Vegar Solhel predložio je Odboru za dodelu Nobelove nagrade Edvarda Snoudena za kandidata za Nobelovu nagradu za mir.

"Janukovič hoće po svaku cenu da bude na vlasti"

Kepler je saopštio i da je sirijski režim možda sposoban da proizvede biološko oružje.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odlučan je da ostane na vlasti i verovatno će upotrebiti silu ili neki drugi nelegalan korak da bi se suprotstavio masovnim protestima, ocenio je Kleper.

On je naveo u pismu upućenom Senatu da Janukovič čvrsto namerava da ne preda vlast i da će po svaku cenu da obezbedi da ponovo bude izabran.

Prema njegovim rečima, ruski paket finansijske pomoći koji je Ukrajina potpisala u decembru pomoći će na kratak rok toj zemlji, ali će i povećati uticaj Moskve na zvanični Kijev.

Bivši predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk upozorio je da se zemlja nalazi pred građanskim ratom.

Demonstracije u Ukrajini traju od kraja novembra kada je vlast odlučila da u ovom trenutku ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, procenivši da bi to ugrozilo ekonomsku saradnju s Rusijom.

Ukrajina je potpuno polarizovana po tom pitanju, pošto pola države podržava bliže odnose s Rusijom, dok se zapadni deo zemlje, bliži Evropi, zalaže za saradnju s EU.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Snoudene, vrati šta si ukrao"

Izvor: Radio 021, 30.Jan.2014

Šef američke Nacionalne obaveštajne službe (NSA) Džejms Kleper pozvao je Edvarda Snoudena da vrati dokumenta koja je ukrao.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.