Klaus postaje član SANU

Izvor: RTS, 20.Jan.2011, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klaus postaje član SANU

Predsednik Češke Vaclav Klaus dolazi u Srbiju, gde će mu biti uručena Povelja o izboru za inostranog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Srpska akademija nauka i umetnosti uručiće češkom predsedniku Vaclavu Klausu Povelju o izboru za inostranog člana SANU. Klaus će se, po dolasku u Beograd, susresti sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Kako je ranije saopštila Pres služba predsednika, Tadić će, potom, prisustvovati dodeli Povelje češkom predsedniku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Klaus će prilikom svečanosti u SANU održati pristupnu besedu pod nazivom "Osvrti na češku i srpsku transformaciju", a tokom boravka u Beogradu predstaviće i knjigu "Evropa i EU - pogled političara i pogled ekonomiste" u srpskom izdanju.

Ovo je treća Klausova knjiga koja je objavljena u Srbiji, u kojoj kritički raspravlja o aspektima evrointegracija, pokazujući da se može biti podržavalac EU, ali i kritičar njene centralizacije i birokratizacije.

Češko-srpski odnosi imaju dugu i bogatu istoriju, a poseban doprinos odnosima dve zemlje dali su nedavno preminuli prvi ministar spoljnih poslova slobodne Čehoslovačke Jirži Dinstbir i predsednik Vlade, zatim Parlamenta, a na kraju u dva mandata i Češke Republike, Vaclav Klaus.

Češki predsednik bio je u Beogradu 2008. godine, u Novom Sadu godinu dana kasnije, a sa Tadićem je razgovarao i u Ujedinjenim nacijama prošle godine.

Češki predsednik poznat je po kritikama na račun vazdušnih akcija protiv SRJ i neslaganju sa jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Klaus je veliki prijatelj Srbije (video)

Izvor: SrbijaNet.rs, 20.Jan.2011

Predsednik Češke Vaclav Klaus, kome je danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti uručena Povelja o izboru za inostranog člana SANU, poručio je da njegova zemlja podržava evropski put Srbije i razume njene ambicije da postane normalna evropska zemlja.

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Klaus inostrani član SANU

Izvor: VOA, 20.Jan.2011

Predsedniku Češke danas je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu uručena Povelja o izboru za inostranog člana

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.