Klaus: Srbija jedan od prioriteta

Izvor: B92, 02.Nov.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klaus: Srbija jedan od prioriteta

Vaclav Klaus (FoNet, arhiva)

Beograd -- Jedan od prioriteta češkog predsedavanja EU od 1. januara 2009. biće pokušaj da Srbiju približimo toj organizaciji, izjavio je predsednik Češke Vaslav Klaus.

"Uvek sam pozivao na realna očekivanja u pogledu pristupanja, kao i samog članstva u EU. Isto važi i za naše predsedavanje", poručio je za "Večernje novosti" predsednik Klaus, koji u ponedeljak dolazi u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji.

Klaus će Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom odvojenih susreta razgovarati sa predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem, predsednicom Narodne skupštine Slavicom Đukić-Dejanović i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, dok će drugog dana posetiti Vojvodinu, gde će mu domaćin biti predsednik pokrajinskog Izvršnog veća Bojan Pajtić.

Predsednik Klaus koji je poznat kao "evroskeptik," kazao je da ne prihvata bezuslovno sve što dolazi iz EU i odbija da nekritički posmatra proces evropske integracije.

"Taj proces ima svoje prednosti, ali i svoju cenu", rekao je Klaus.

Klaus je podsetio da Češka dobila mogućnost, ali ograničenu, da učestvuje u procesu donošenja odluka, zemlji je omogućen pristup prostoru slobodnog protoka radne snage (mada ne i u potpunosti), roba, usluga, kapitala i ideja.

Važno je, da se taj prostor dalje uvećava, rekao je Klaus.

Sa druge strane, "Češka je izgubila i deo svog suvereniteta - mogućnost da odlučuje o sopstvenim pitanjima. Većina zakona usvojenih u češkom Parlamentu sada dolaze iz EU u obliku regulativa ili direktiva", naveo je Klaus.

Klaus je rekao da ga plaši da je kretanje ka "sve zatvorenijoj Uniji bacilo u zasenak osnovne ciljeve evropske integracije - otvaranje, uklanjanje svih vrsta barijera, liberalizaciju".

Predsednik je naveo da će Češka Republika predsedavati EU tokom šet meseci rukovodeći se parolom: "Evropa bez granica".

"Naša ambicija je da se pažnja ponovo usmeri ka tim izvornim, originalnim ciljevima", naveo je češki šef države.

Osvrnuvši se na češko priznavanje nezavisnosti Kosova, Klaus je poručio da je "slučaj Kosova otvorio Pandorinu kutiju i svaka zemlja koja prizna Kosovo mora da zna da je za to odgovorna".

Klaus misli da je priznanje bilo greška i rekao da je zabrinut zbog razvoja dogadaja u budućnosti.

"Imam snažno saosećanje sa onim što je srpski narod osećao u tom trenutku. Srbi imaju mnogo prijatelja u Češkoj Republici i Česi imaju mnogo prijatelja u Srbiji, prijatelja koji su nas podržali u ključnim trenucima naše istorije", kazao je Klaus.

Kada je vlada Češke Republike priznala Kosovo, Klaus je reagovao autorskim tekstom u domaćoj štampi u kome je izrazio svoj stid.

Istrovremeno je predsednik Klaus odmah primio srpskog ambasadora Vladimira Vereša koji se, po nalogu iz Beograda, spremao za povratak u Srbiju, po čemu je, kako navode "Novosti”, bio jedini predsednik neke zemlje u svetu koji je to učinio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.