Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jul.2017, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klasne razlike kroz oči Grejsona Perija

SARAJEVO, BANJALUKA - Šta god i kako god mislili o Grejsonu Periju, on je prije svega izvanredan grafičar vanredne mašte i umjetničke pronicljivosti, na momente toliko inteligentan i nadahnut u svojim socijalnim komentarima i postavkama da ga je ponekad teško razumjeti, riječi su kojima je ovog britanskog umjetnika opisao Radovan Jokić.

Jokić, koji je direktor Muzeja savremene umjetnosti Vojvodine u Novom Sadu, tumačio je rad jednog od najpoznatijih umjetnika današnjice >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << tokom izložbe koja je tamo bila postavljena. Istu postavku pod nazivom "Taština malih razlika" od danas će imati priliku da pogledaju i posjetioci u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Postavka, koja će nakon Sarajeva biti otvorena i u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci, sastoji se od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama.

Inspirisane ciklusom slika "Život razvratnika" Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. vijeka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rakevela - od ranog djetinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojama i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji.

Ovaj Britanac je decenijama radio u relativnoj anonimnosti. Kada je u 17. godini našao prvu djevojku, prestao je da ide u kadetsku školu jer mu je nastavnik likovnog rekao da je talentovan i da treba da upiše Akademiju. Kao mladi umjetnik živio je u napuštenim zgradama i nije imao novca ni za grijanje, a onda je 2003. dobio Tarnerovu nagradu i postao voljena javna ličnost jednako privlačna i intelektualnoj eliti i masama koje konzumiraju TV.

Naime, osim što se bavi umjetnošću, Peri u vrlo cijenjenoj radio-emisiji "Ritova predavanja" na BBC-ju priča o umjetnosti, a na kablovskom Kanalu 4 bavi se fenomenom muževnosti među britanskom populacijom.

U javnosti se često pojavljuje obučen kao žena kojoj je dao ime Kler. Upravo u takvom izdanju primio je 2013. od princa Čarlsa orden reda Britanskog carstva. Britanski "Telegraf" ga je 2008. stavio na 32. mjesto liste najuticajnijih ljudi u britanskoj kulturi.

"Slava je upropastila to što više nisam anonimni perverznjak u kojeg svi blenu dok šeta ulicom. Sada više ne dobacuju 'pederu', sada kažu: 'Hej, eno ga Grejson Peri, znaš, onaj tip sa TV-a'", žalio se Peri.

Izložba se u Sarajevu i Banjaluci realizuje u saradnji sa "British Councilom".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.