Kju Kluks Klan: Pomoć za policajca

Izvor: B92, 16.Avg.2014, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kju Kluks Klan: Pomoć za policajca

Posle kratkog primirja u Fergusonu, situacija oko protesta zbog ubistva tamnoputog tinejdžera se zakomplikovala, a u priču se uključio i Kju Kluks Klan.

Organizacija koja zagovara superiornost bele rase započela je prikupljanje donacija za policajca koji je ubio 18-godišnjeg Majkla Brauna.

Na svom zvaničnom sajtu, jedna od frakcija KKK pod imenom New Empire Knights postavila je niz rasističkih poruka upućenih ubijenom tinejdžeru, uz poziv da zainteresovani uplate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po deset ili više dolara za “policajca koji je radio svoj posao protiv crnog kriminala“.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava SPLC iz Alabame je dobila elektronsku poštu sa porukom u kojoj stoji poziv na uplatu novca, uz veličanje dela policajca Darena Vilsona.

“Uspostavljamo fond za policajca koji je upucao tu propalicu. On je heroj, treba da postoji više belih policajaca koji bi tamnopute propalice pod kontrolom Jevreja postavili na sovje mesto. Većina policajaca su kukavice i ne rade ništa, dok većinu zločina čine pripadnici crne rase“, navodi se u saopštenju.

Posle niza protesta u preko 90 gradova u Sjedinjenim Državama policija Fergusona je objavila da Vilson nije bio upućen u prethodne postupke Brauna, odnosno na činjenicu da je bio osumnjičen za oružanu pljačku.

Braunov prijatelj, i očevidac ubistva Dorijan Džonson, istakao je da je Braun hteo da se mirno preda policajcu, kada je ovaj zapucao.

Sa druge strane, Vilson se brani rečima da je bio napadnut i da je pucao u samoodbrani.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.