Kivi gaji i pod Alpima

Izvor: Vesti-online.com, 12.Sep.2018, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kivi gaji i pod Alpima

Radovan Žarevac rodom iz Obreža kod Varvarina u Švajcarskoj je od 1991. godine. U Klajnandelfingenu blizu Vintertura, gde živi i radi od prvog dana kako je došao iz otadžbine, Radovan se bavi i hortikulturom. On u svom parku i bašti pored stana gaji razno drveće, voće, povrće i cveće. Tu su kivi sa dvopolnim cvetom, smokve, crno, crveno i belo grožđe, aronija, crne tikve, italijanski paradajz, đumbir, krastavci, tikvice.

Od cveća izdvaja ono pod imenom papagaj, čuvarkuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i orhideje. Najinteresantnija biljka koju ima je dvopolni kivi.

- Ovo interesantno drvo kivija sam našao posađeno pored stana, ali je bilo zapušteno. Pravilnim rezanjem doveo sam ga u red tako da sada imam veoma lep rod od njega. Drvo je prilično malo, ali rodi oko 130 plodova, što je dovoljno za nas. Čak razdelim i komšijama. Jedemo ga kao i ostalo voće, a supruga Dejana napravi i nekoliko tegli džema od njega.

Inače, ovaj kivi je dvopolni i oprašuje se kao jabuka, kruška, šljiva. Nisu potrebne dve ženske i jedna muška stabljika, već je dovoljna ta jedna koja raste pored stana. Jednostavan je za održavanje, nema prskanja, biološki je otporan i tokom leta imamo dobru hladovinu. Preko leta moramo svako drugo veče da ga zalivamo - detaljno nam objašnjava Radovan.

On dodaje da je briga o kiviju njegov hobi dok se supruga Dejana bavi orhidejama kojih, kako kaže, ima bezbroj. Osim kivija dobru hladovinu i ukusne plodove daje i stablo crnog duda.

Pored interesantnog kivija Radovan ima i po nekoliko čokota belog, crnog i crvenog grožđa i aroniju.

- Ništa ne prskam, jedino što vinovu lozu plevim i zalamam. Aroniju koristimo za pravljenje džema i čaja, koji je bogat antioksidansima, vitaminima i mnogim drugim vrednim materijama. Đumbir takođe koristimo za čaj, koji izuzetno dobro deluje na želudac i organe varenja. Dosta se koristi i kod upala, narenda se i stavi kao oblog na otok ili na udareno mesto - kaže ovaj zaljubljenik u hortikulturu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.