Kitarovićeva sklanja Titovu bistu

Izvor: B92, 20.Feb.2015, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kitarovićeva sklanja Titovu bistu

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović planira značajno manji broj zaposlenih u svom kabinetu nego što ih je bilo u mandatu Iva Josipovića.

Ipak, posebnu paznju medija izaziva najava da će se rešiti Titove biste i poslati je u muzej.

Portparol predsednice Luka Đurić rekao je danas novinarima da će njen tim imati manji broj zaposlenih u odnosu na tim njenog prethodnika. On je dodao da je dosad Grabar Kitarović imenovala 13 saradnika, ali da bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ih bude oko 20. U kabinetu Josipovića bilo ih je 40-tak.

Prema nezvaničnim informacijama, nova predsednica planira da ukloni Titovu bistu koja godinama izaziva polemike u javnosti. Dosadašnji predsednici Hrvatske, među kojima i prvi predsednik Franjo Tuđman, osnivač Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz koje dolazi i nova predsednica, nisu želeli da je uklone iz predsedničkih dvora na Pantovčaku.

Supruga prvog predsednika Hrvatske Ankica Tuđman izjavila je za Večernji list da s pokojnim suprugom nije razgovarala posebno o Titovoj bisti, ali da se seća da joj je jednom prilikom pomenuo da mu pojedini saradnici sugerišu da je ukloni s Pantovčaka. On im je, kako je rekla, na to odgovorio: "Neka ostane!" i dodala da se ne seća koji su to Tuđmanovi saradnici zahtevali.

Sadašnji predsednik HDZ Tomislav Karamarko više puta je kritikovao bivšeg predsednika Josipovića zbog biste Tita, za koga misli da je zločinac, i poručivao da bi je on, da je predsednik države, izbacio s Pantovčaka.

Karamarkove izjave kritikovali su bivši predsednici Josipović, a posebno Stjepan Mesić koji je rekao da to istorijski revizionizam kojim "desnica bombarduje već više od dva desetljeća".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.