Kisić: Važno je ukazati na uznemiravanje, jer je često uvod u zlostavljanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2022, 14:46

Kisić: Važno je ukazati na uznemiravanje, jer je često uvod u zlostavljanje

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je danas, na konferenciji posvećenoj zaštiti dece od seksualne ekspolatacije, da je nasilje neprihvatljivo i da je veoma važna prevencija i ukazivanje na uznemiravanje, koje je često uvod u zlostavljanje.

Kisić je navela da je svaki vid nasilja prema bilo kome neprihvatljiv, podsetivši da definicija nasilja i zlostavljanja podrazumeva da postoji osoba koja vrši nasilje i osoba nad kojom se vrši nasilje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

“Nasilje se vrši nad osobama koje su slabije, obično fizički i onda dolazimo do jednog od potencijalnih razloga zašto baš deca.

A onda još kada dodamo i komponentu da su deca radoznala, da imaju poverenja u ljude, onda se tu otvori čitav niz tačaka zbog čega baš dete”, ukazala je Kisić.

Ministarka je podsetila da postoji strategija za prevenciju i suzbijanje nasilja nad decom, kao i pravilnici, dodajući da je Srbija jedna od vodećih zemalja kada je u pitanju dinamika usvajanja i primene tih dokumenata, čime, kako kaže, dokazuje koliko je značajno to pitanje, međutim, napominje da postoji svest da nijedan zakon sam po sebi “ne može da nam čuva decu”.

“Na tome moramo i treba da radimo svi”, rekla je Kisić i dodala da se, nažalost, ne može ni proceniti koliko je takvo ponašanje prisutno. Kako je objasnila, postoji čitav niz drugih oblika zanemarivinja, zlostavljana, koje, kako napominje, ne vidimo.

“Ako vidimo da postoji učestalost seksualnog uznemiravanja, pogotovo u vreme socijalnih mreža, onda možemo pretpostaviti koliko je velika učestalost ovog oblika uznemiravanja”, rekla je ministarka.

Pokazalo se da je, kako je rekla, seksualno uznemiravnja čak i u virtuelnom svetu često uvod u seksualno zlostavljanje, dodajući da je vreme da se ukaže da je to nešto što nije normalno.

“Po definiciji normalnosti u medicini normalno je ono što ima većina ljudi. Normalno je ono kako se ponaša većina. Ukoliko živimo u svetu gde većina radi nešto što je neprihvatljivo i što dovodi do povećanog rizika od bilo kakvog nasilnog poremećaja onda to treba da se kaže”, rekla je ona.

Ministarka je poručila da je u tom smislu prevencija veoma važna da uopšte dođe do zanemarivanja i zlostavljanja. “Jedan od ciljeva Ministarstva jeste da u narednom periodu sprovede istraživanje gde će se moći proceniti prevalencija ovakvih oblika ponašanja, kao osnova za različite dalje aktivnosti”, navela je Kisić.

Podsetila je na platformu “Čuvam te”, koja je ustanovljena pre godinu i po na inicijativu predsednice vlade, koja okuplja sedam ministarstava. “Suština je da na jednom mestu bude sve, ne samo informacije, nego i prijava različitih vrsta nasilja.

Ona je prevashodno formirana za nasilje u školskoj sredini, ali je generalno formirana da bude mesto koje će da okuplja sve relevantne podatke i mesto gde se nakon prijave može odmah reagovati”, rekla je ministarka. Kisić je zaključila da ministarstvo koje u svom nazivu ima “porodicu” želi da toj porodici vrati ugled i značaj, te da ona treba da bude baza i utočište i mesto akcije i reakcije. Zaštitnik građana i Mreža organizacija za decu Srbije organizovali su konferenciju "Nacionalni dijalog o zaštiti dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja - Izlazak iz senke".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kisić: Nijedna strategija, pravilnik i zakon sami po sebi ne mogu da nam čuvaju decu, na tome moramo i treba da radimo svi

Izvor: Danas, 29.Nov.2022

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić učestvovala je danas u Nacionalnom dijalogu o zaštiti dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja i istakla da je najvažniji zadatak zaštiti decu od svake vrste nasilja.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.