Kisić: O ovom virusu učimo u hodu, svi žele neki čudotvoran lek

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2020, 22:38

Kisić: O ovom virusu učimo u hodu, svi žele "neki čudotvoran lek"

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da ne postoje jasne procedure u borbi protivkovida-19, jer je taj novi virus celom svetu poznat tek tri meseca i o njemu se uči i mere se preduzimaju u hodu.

Sa tim se saglasio i savetnik premijerke za medije Mladen Bašić, koji je ocenio da u ovom trenutku ne nedostaje procedura, već saznanje o prirodi virusa.

Mera produženja zabrane kretanja u Srbiji od petka u 17 časova do ponedeljka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u pet časova doneta je danas i, prema rečima Kisić Tepavčević, predstavlja zajedničku odluku "zasnovanu na diskusijama".

"Kada bismo živeli u hipotetičkom svetu, model bi bio vrlo jednostavan - svi da ostanemo u svojim kućama, da i tu imamo distanciranje od najmanje dva metra uz maksimalno poštovanje higijenskih mera i onda bi rezultat bio jasan", rekla je Kisić Tepavčević u emisiji "Insajder debata" na N1.

Ona je kazala da svi žele "neki čudotvoran lek", a da je kada se reklo da je osnovna mera fizičko distanciranje, to svima izgledalo banalno.

Komentarišući zašto je u Srbiji prvo zatvorena Skupština, pa kafane, a poslednje kockarnice, Bašić je rekao da postoji veliko nerazumevanje načina na koji se donose mere.

On je naveo da dok su zvaničnici apelovali na savest građana, imali su jako loše rezultate.

I u Evropi je prvo zatvoren Evropski parlament, pa su u Italiji zatvorene škole, pa noćni klubovi, pa onda kafići. Prva instrukcija bila je molimo vas da smanjite kontakte, rad od kuće, a najveća frekvencija saobraćaja se desila nakon "molim vas", naveo je Bašić i rekao da se "svakom donetom merom gasi neki požar".

Reaguje se na osnovu toga gde se primeti da postoji bilo kakav problem i tada se donosi mera u najkraćem roku, objasnio je Bašić.

Kada su pisani ustavi nije postojao kovid-19, a ne postoji nijedan lekar na svetu koji će vam reći treba da sedi 200 ljudi u sali da bi se poštovao parlamentarizam, smatra Bašić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Protokol isti za sve u slučaju zaraze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2020, 17:14

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas, na pitanje novinara da li predsednik Srbije mora da bude u izolaciji 14 dana, budući da mu je stariji sin zaražen Kovidom 19, da je protokol isti za sve, jer virus ne pravi selekciju i svi su podjednako osetljivi..."Kakva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.